X

Συνταγματικό το κόψιμο των επικουρικών συντάξεων

Απόφαση του Α’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας

Ant1news


Της Έρρικας Βαλλιάνου

Και το κόψιμο των επικουρικών συντάξεων είναι συνταγματικό, λόγω της δεινής κατάστασης της χώρας, σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ.

Επειδή, όμως, το θέμα είναι σημαντικό και εξετάστηκε σε τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, και, μάλιστα, η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία  παραπέμπεται για οριστική απόφαση στην Ολομέλεια.

Προς το παρόν, το Α’ τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι το κόψιμο στις επικουρικές συντάξεις είναι συνταγματικό.  Όπως απεφάνθη, προ ημερών, και για τις κύριες συντάξεις.

Στο Ανώτατο δικαστήριο έχουν προσφύγει συνταξιούχοι της Αγροτικής Τράπεζας που ζητούν αποζημίωση επειδή υπέστησαν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις από το 2011 στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής.  Οι συνταξιούχοι  υποστηρίζουν ότι αυτό είναι αντίθετο στο Σύνταγμα και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου .

Η αυξημένη επταμελής σύνθεση του Α΄ τμηματος έκρινε ότι οι περικοπές δεν είναι αντίθετες στις επιταγές των άρθρων 2, 4 , 22 και 25 του Συντάγματος και επιπλέον ότι προέχει και η προστασία της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

Η μειοψηφία αναφέρει ότι «ακόμα και αν επικρατούν στη χώρα λίαν δυσμενείς οικονομικές  συνθήκες, οι επεμβάσεις πρέπει να επιχειρούνται με ορθολογικό τρόπο και μετά από στάθμιση των συνολικών επιπτώσεων χωρίς να θίγονται οι παροχές των ασφαλισμένων». Και καταλήγει ότι η περικοπή είναι αντισυνταγματική.