X

Γιατί απολύθηκε ο διευθυντής ογκολογικής κλινικής στη Θεσσαλονίκη

O τρόπος χορήγησης χημειοθεραπείας στο ογκολογικό τμήμα παραβιάζει τους κανονισμούς  του ΙΚΑ και τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, αναφέρεται στην έκθεση.

Ant1news

Οριστική είναι από σήμερα η απόλυση του διευθυντή  του ογκολογικού τμήματος του νοσοκομείου «Η Παναγία»  της Θεσσαλονίκης Δημήτρη  Τσαβδαρίδη με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το Γ΄ τμήμα του ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση του  Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή για μετατροπή σε οριστική παύση η απόφαση του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου με την οποία είχε επιβληθεί στον προαναφερθέντα η πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης 6 μηνών.

Είχε προηγηθεί έλεγχος από την διεύθυνση του ΙΚΑ στο νοσοκομείο «Η Παναγία» της Θεσσαλονίκης (το νοσοκομείο είναι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ). Η έκθεση ελέγχου ανέφερε, μεταξύ των άλλων, ότι ο τρόπος χορήγησης χημειοθεραπείας στο ογκολογικό τμήμα παραβιάζει τους κανονισμούς  του ΙΚΑ και τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, ενώ  αναφέρει  «διακίνηση αδιευκρίνιστων ποσοτήτων φαρμάκων υψηλού κόστους με αδιαφανείς διαδικασίες».

Στην συνέχεια διεξήχθησαν  δύο Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις και σύμφωνα με τα πορίσματα   τους  «εχορηγούντο ογκολογικά φάρμακα χημειοθεραπείας εκτός ενδείξεων και σε μεγάλο ποσοστό, γύρω στο 90%». Τα φάρμακα αυτά δεν είχαν την έγκριση του ΕΟΦ αλλά ούτε των ίδιων των ασθενών (αποτελούσαν δοκιμαστικά φάρμακα ογκολογικής ομάδας της Ελληνικής Ογκολογικής Εταιρείας HeCOG ) και επιβάρυναν το ΙΚΑ, αλλά «πιθανά και την υγεία των ασθενών».

Κατόπιν αυτών, στον  κ. Τσαβαρίδη επιβλήθηκε από το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο η ποινή της οριστικής παύσης, αλλά μετά από ένστασή του   η ποινή μετατρέπεται σε προσωρινή παύση 6 μηνών με πλήρη στέρηση των αποδοχών του. Ο διευθυντής προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας να  ανακληθεί η πειθαρχική ποινή της 6μήνης παύσης  και να του επιβληθεί ηπιότερη, ενώ παράλληλα προσέφυγε στο ΣτΕ και ο κ. Ρακιντζής ζητώντας να μετατραπεί η πειθαρχική ποινή σε οριστική παύση.

 Το ΣτΕ στην απόφασή του αναφέρει  ότι τα φαρμακευτικά σκευάσματα δεν είχαν έγκριση του ΕΟΦ και ήταν υψηλού κόστους και χορηγούντο συστηματικά σε απροσδιόριστο αριθμό ασθενών, με συνέπεια να  έχει τεθεί σε σοβαρή διακινδύνευση το αγαθό της προσωπικής υγείας.

Το ΣτΕ απέρριψε  όλους τους ισχυρισμούς του κ. Τσαβαρίδη και έκανε δεκτή την προσφυγή του κ. Ρακιντζή, κρίνοντας ότι στοιχειοθετείται το παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος  σε βάρος του κ. Τσαβαρίδη και «ενόψει της βαρύτητας και των συνθηκών»  που τελέστηκαν τα αδικήματα,  προσήκουσα ποινή είναι αυτή της οριστικής παύσης. Σημειωτέον ότι ο κ. Τσαβαρίδη την εποχή του συμβάντος το 2007 ήταν συντονιστής νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στην Θεσσαλονίκη.