X

Πιλοτική δική στο ΣτΕ για το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων

Σε περίπου ένα μήνα αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ant1news



Μαραθώνια είναι η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ενώπιον της οποίας συζητούνται σήμερα επίμαχα θέματα, όπως είναι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ είχε αναστείλει, με την απόφαση 307/2014, την ισχύ της απόφασης του υπουργού Ανάπτυξης για την λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές. Βέβαια, η απόφαση της Ολομέλειας του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου προβλέπεται ότι θα εκδοθεί μετά από 4-5 εβδομάδες.

Στην απόφαση του Σεπτεμβρίου του ΣτΕ αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Οι υπάλληλοι θα υποστούν «αυτονοήτως δυσεπανόρθωτη ηθική βλάβη» από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, «καθώς θα απολέσουν το δικαίωμα του ελεύθερου χρόνου και της απολαύσεως από κοινού με την οικογένειά τους κατά την κοινή αργία της Κυριακής, καθώς και το δικαίωμα στην άσκηση της θρησκευτικής λατρείας».

Επίσης, ότι, «πιθανολογείται ως ανεπανόρθωτη, ή πάντως δυσχερώς επανορθώσιμη, από τα προσκομισθέντα στοιχεία και μελέτες αρμοδίων ερευνητικών φορέων της Ελλάδας και του εξωτερικού εκτιμώμενα υπό το φως της κοινώς γνωστής οικονομικής κρίσης», και ότι «η επίκληση εκ μέρους της διοίκησης της εξαγωγής συμπερασμάτων από την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου ως λόγου δημοσίου συμφέροντος κωλύοντος τη χορήγηση της αιτούμενης αναστολής, δεν δύναται να αντισταθμίσει την πιθανολογούμενη βλάβη των αιτούντων, πολλώ μάλλον καθ’ όσον η διοίκηση δεν επικαλείται ούτε προσκομίζει στοιχεία ή μελέτες επί των οποίων δύναται να θεμελιωθεί προσδοκία θετικών αποτελεσμάτων από το επίμαχο μέτρο».