X

Νέα δεδομένα για τους φόρους ακινήτων εκτός αντικειμενικών αξιών

Για τον προσδιορισμό του ΦΑΠ πρέπει να συνεκτιμώνται και οι όμορες περιοχές έκρινε το ΣτΕ με αφορμή προσφυγή ιδιοκτητών ακινήτων της Ν. Μάκρης.

Ant1news

Για τον καθορισμό του ύψος του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας φυσικών προσώπων πρέπει, για λόγους φορολογικής ισότητας, να συνεκτιμάται και η φορολογητέα αξία των ακινήτων όμορων περιοχών, έκρινε η αυξημένη 7μελή σύνθεσης του Β΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με την απόφασή του το ΣτΕ δικαιώνει κατοίκους της Νέας Μάκρης οι οποίοι είχαν προσφύγει ζητώντας ακύρωση υπουργικής απόφασης.

Πιο συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2013 ο υπουργός Οικονομικών είχε προσδιορίσει για τα έτη 2011, 2012 και 2013 την αντικειμενική αξία στα 620 ευρώ ανα τετραγωνικό μέτρο σε οικόπεδα στη Νέα Μάρκη όπου δεν υπάρχει αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού του ΦΑΠ.

Οι κάτοικοι προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης λέγοντας ότι η αντικειμενική αξία των 620 ευρώ/τ.μ. ήταν πολύ υψηλή καθώς οι αντικειμενικές αξίες όμορων περιοχών κυμαίνονταν από 180 - 250 ευρώ /τ.μ.

Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ο υπουργός πρέπει να λαμβάνει υπόψη του την κατώτερη τιμή, δεν μπορεί όμως να μην συνεκτιμά και τις φορολογητέες αξίες των ακινήτων όμορων περιοχών στις οποίες εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα.

Ο δικηγόρος των ιδιοκτητών ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών υποχρεούται να προβεί σε εκ νέου προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των οικοπέδων της περιοχής της Νέας Μάκρης και σε επιστροφή της διαφοράς του φόρου που θα προκύψει από την επανέκδοση των θιγόμενων εκκαθαριστικών σημειωμάτων ΦΑΠ εάν αυτός έχει ήδη καταβληθεί ή σε διαγραφή της οφειλής αν δεν έχει καταβληθεί.

Ο ίδιος εκτιμά ότι ανοίγει ο δρόμος για τον επαναπροσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των οικοπέδων εκτός αντικειμενικού συστήματος και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.