X

Προσφυγές κατά μεταβίβασης "φιλέτων" της ...Αθηναϊκής Ριβιέρας

Δύο παραλιακοί Δήμοι και 80 κάτοικοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των σχεδίων της κρατικής εταιρείας Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.

Ant1news

Του Νίκου Γερακάρη 

Έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το θέμα της συνταγματικότητας, νομιμότητας κ.λ. της μεταβίβασης και η αξιοποίησης των «φιλέτων» της Aθηναϊκής Ριβιέρας, επιφάνειας 3,6 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, δηλαδή των ακινήτων του παραλιακού μετώπου της πρωτεύουσας (ακτογραμμή 80 χλμ) που ξεκινά από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και φτάνει μέχρι το ακρωτήριο του Σουνίου.

Με σχετικές προσφυγές τους στο ΣτΕ, ο Δήμος Βάρης – Βουλιαγμένης – Βούλας και ο Δήμος Αλίμου, καθώς και 80 κάτοικοι των εν λόγω περιοχών ζητούν την ακύρωση της παραχώρησης των σχετικών εκτάσεων στην εταιρεία «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.». 

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, δημιουργήθηκε η εταιρεία Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε., με σκοπό την αξιοποίηση σειράς ακινήτων στο παράκτιο μέτωπο. Η εταιρεία αυτή, έχει ζωή 99 χρόνια, το 100% των μετοχών της είναι ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου και αποσκοπεί  κυρίως στην αξιοποίηση των ακινήτων. 

Ειδικότερα, η  Αθηναϊκή Ριβιέρα είναι η παραλιακή περιοχή που ξεκινά από το Φάληρο (εκεί όπου θα κατασκευαστεί η Νέα Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη, από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος») και φτάνει μέχρι το ακρωτήριο του Σουνίου.

Στις προσφυγές των Δήμων υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι ορισμένα από τα «φιλέτα», προστατεύονται  από το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας - Αττικής και απαγορεύεται οποιαδήποτε εμπορική και οικοδομική δραστηριότητα. Επίσης, υποστηρίζονται και τα εξής: 

«Μεταξύ των προστατευμένων περιοχών, που έχουν παραχωρηθεί στη συγκεκριμένη εταιρεία, είναι οι Αλυκές Αναβύσσου, έκτασης 669.095 τετραγωνικών μέτρων, που έχει χαρακτηριστεί ως υγρότοπος Α΄ προτεραιότητας, ενώ άλλες προστατευόμενες περιοχές που μεταβιβάστηκαν, είναι εντός αρχαιολογικών χώρων, δασικών εκτάσεων και αιγιαλών, που προστατεύονται επιπρόσθετα τόσο από το Σύνταγμα, όσο και από την νομοθεσία.

Με τη σχετική παραχώρηση στην εν λόγω εταιρεία, παραβιάζονται τα άρθρα 5 και 25 του Συντάγματος, όπως παραβιάζεται και πληθώρα διατάξεων για Αστικού Κώδικα, αλλά και της νομοθεσίας (π.χ. νόμος 2971/2001 που προστατεύει τον αιγιαλό).

Παραβιάζονται και οι διατάξεις που προστατεύουν την ιδιωτική περιουσία, καθώς μεταβιβάστηκαν στην εν  λόγω εταιρεία και εκτάσεις που ανήκουν σε Δήμους».