X

Και το 2015 οι πλειστηριασμοί βάσει αντικειμενικών αξιών

Από το 2016 τα κατασχεμένα ακίνητα θα πωλούνται με άξονα τις εμπορικές τιμές και μέσω ενός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού τους ανά περιοχή.

Ant1news

Υπέρ της εμπορικής αξίας, ως βάσης αναφοράς για την τιμή εκκίνησης των πλειστηριασμών κατασχεμένων ακινήτων τάσσεται η Κυβέρνηση, όπως προκύπτει από ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με αφορμή την αναστάτωση απο διατάξεις για το νέο καθεστώς πλειστηριασμών, που περιέχονται στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στις διευκρινίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης «λόγω των  επικρατουσών συνθηκών, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2015, ως βάση υπολογισμού της αξίας των ακινήτων κατά τον πλειστηριασμό, παραμένουν οι αντικειμενικές αξίες».

Αυτό σημαίνει ότι από το 2016, εφόσον δεν υπάρξει παράταση του μέτρου, οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα γίνονται με βάση τις εμπορικές τιμές των ακινήτων, που σήμερα είναι μικρότερες, αναλόγως περιοχής, ως και κατά 40% σε σχέση με τις αντικειμενικές. 

Με το νέο πλαίσιο, η πρώτη δημοπρασία ενός κατασχεμένου ακινήτου θα μπορεί να γίνει με ελάχιστο τίμημα ίσο με τα 2/3 της τιμής του (αντικειμενικής ως τέλος 2015, εμπορικής από το 2016 και μετά). Αν ο πρώτος βγει άγονος, ο δεύτερος πλειστηριασμός ξεκινά με τιμή στο 50% της αξίας κι αν πάλι δεν υπάρξει ανταπόκριση αγοραστών, η τιμή μπορεί να πέσει ακόμη χαμηλότερα. 

Όπως τονίζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, «ως κριτήριο για τον καθορισμό της εμπορικής αξίας δεν μπορεί να είναι μεμονωμένες μεταβιβάσεις γειτονικών ομοειδών ακινήτων, οι οποίες είναι πιθανόν να μην αντανακλούν την πραγματική εμπορική αξία των ακινήτων  ούτε ο ορισμός της εμπορικής αξίας μπορεί να γίνεται αυθαίρετα».

Γι΄ αυτό η Κυβέρνηση θα προχωρήσει, ως το τέλος του 2015, στην δημιουργία αξιόπιστου, αδιάβλητου αντικειμενικού συστήματος εκτιμήσεων για τον καθορισμό των εμπορικών αξιών των ακινήτων.

Έτσι, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης «θα αποφευχθεί ο πλειστηριασμός ακινήτων έναντι  αντιτίμων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική εμπορική αξία των ακινήτων και ως εκ τούτου οδηγούν σε άδικες καταστάσεις για τα μετέχοντα στη διαδικασία του πλειστηριασμού μέρη».

Μαζί με αυτό, προωθούνται οι «κλειστές προσφορές» και ο «ηλεκτρονικός πλειστηριασμός», ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα χειραγωγούμενων πλειστηριασμών (κοράκια).