X

Προσφυγή της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κατά της επιστράτευσης

Με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ζητά να ακυρωθεί η επιστράτευση των εργαζομένων που ξεκίνησε από τον περασμένο Ιούλιο.

Ant1news

Του Νίκου Γερακάρη

Να ακυρωθεί η επιστράτευση των εργαζομένων στη ΔΕΗ και τις θυγατρικές της εταιρίες (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ), που άρχισε τον περασμένο Ιούλιο και παραμένει σε ισχύ μέχρι και σήμερα. 

Αυτό ζητεί με προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και τρεις εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, χαρακτηρίζοντας ως «αντισυνταγματικές, παράνομες και αντίθετες σε διεθνείς συμβάσεις» τις σχετικές αποφάσεις του Πρωθυπουργού και του υπουργού  Περιβάλλοντος  για την επιστράτευση. 

Συγκεκριμένα, οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά των κυβερνητικών αποφάσεων του περασμένου Ιουλίου, με τις οποίες επιστρατεύτηκαν οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ και επιτάχθηκαν οι χρήσεις των ακινήτων και κινητών της ΔΕΗ. Όπως υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ:

«Η επιστράτευση εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα, καθώς εξακολουθούν να είναι σε εφαρμογή οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις, με συνέπεια να μην είναι δυνατόν από κανέναν εργαζόμενο στην ΔΕΗ να απεργήσει, αλλά ούτε να συμμετάσχει σε απεργία που προκηρύσσεται από  υπερκείμενη τριτοβάθμια  συνδικαλιστική οργάνωση, όπως είναι η ΓΣΣΕ. Έτσι, παραβιάζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία.

Παρότι δεν υφίσταται πλέον η επείγουσα ανάγκη της επιστράτευσης, αυτή συνεχίζεται έως τώρα, με αποτέλεσμα να ισοδυναμεί με τη λήψη μόνιμου μέτρου και όχι με τη λήψη εξαιρετικού μέτρου λόγω δήθεν κινδύνου για τη δημόσια υγεία. 

Ουδεμία από τις προϋποθέσεις επιστράτευσης, δηλαδή πολέμου ή επιστράτευσης, αντιμετώπισης επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, δεν συνέτρεχε για την επιστράτευση του προσωπικού της  ΔΕΗ».