X

Νόμιμο το ειδικό τμήμα φρούρησης στις φυλακές Δομοκού

Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό.

Ant1news


Εγκρίθηκε, ουσιαστικά, από το Συμβούλιο της Επικρατείας η ίδρυση ειδικού αστυνομικού τμήματος – με αυξημένες αρμοδιότητες και ειδικό εξοπλισμό – που θα ασχολείται αποκλειστικά με την εξωτερική και περιμετρική φρούρηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας Δομοκού. 

Όπως προβλέπεται, το  νέο  Τμήμα  (θα έχει μέχρι και αντιαρματικά όπλα) θα διοικείται από αστυνομικό υποδιευθυντή ή αστυνόμο Α΄ και θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, κατά τη διετία 2014-2016, με το συνολικό ποσό των 2.017.000 ευρώ. Επίσης, για κάθε ένα από τα επόμενα έτη (μετά το 2016), θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με 187.000 ευρώ. 

Συγκεκριμένα, το σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που κρίθηκε νόμιμο από το ΣτΕ  (γνωμοδότηση 278/2014), είναι για την «ίδρυση υπηρεσίας εξωτερικής ασφάλειας  καταστήματος κράτησης Γ’  τύπου Δομοκού και κατάργηση κανονισμού λειτουργίας του». 

Σύμφωνα με αυτό, στις αρμοδιότητες του νέου ειδικού Αστυνομικού Τμήματος είναι η εξωτερική και περιμετρική φρούρηση, καθώς και η φρούρηση της λεγόμενης «νεκρής ζώνης» (το τμήμα μεταξύ της περιμέτρου του κτιρίου της φυλακής  και της περίφραξης ασφαλείας). Επίσης, ορίζονται και τα εξής: 

Σκοπός των αστυνομικών, που θα υπηρετούν στο νεοσυσταθέν Τμήμα, είναι η αντιμετώπιση οποιασδήποτε μεμονωμένης ή ομαδικής απόδρασης ή απόπειρας απόδρασης κρατουμένων, η καταδίωξη και σύλληψη κρατουμένων που απέδρασαν και επιχειρούν να διαφύγουν ή διέφυγαν μέχρι να επιληφθούν οι άλλες αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες. 

Θα έχει, επίσης, την ευθύνη ελέγχου των εισερχομένων και εξερχομένων προσώπων και πραγμάτων, αλλά και της αλληλογραφίας, καθώς και την ευθύνη για τη μεταγωγή και φρούρηση κρατουμένων, τη φρούρηση των νοσηλευομένων κρατουμένων σε νοσοκομεία, τη μεταγωγή κρατουμένων σε δικαστήρια, ανακριτές και γιατρούς, τις έρευνες στους χώρους της φυλακής, τον μακροσκοπικό έλεγχο φορτίων τροφοδοσίας και προμηθειών κ.λ.π. 

Το ειδικό αυτό αστυνομικό Τμήμα θα στελεχώσει τις σκοπιές στην εξωτερική,  περιφερειακή ζώνη και στη «νεκρή ζώνη» της φυλακής  Δομοκού, καθώς και το θυρωρείο εισόδου και εξόδου. 

Στους αστυνομικούς του θα χορηγηθεί σύγχρονος εξοπλισμός, μεταφορικά μέσα και εφόδια. Ειδικότερα,  θα χορηγηθούν όπλα και οπλικά συστήματα αποτροπής εναέριας προσβολής, αντιαρματικά όπλα, χημικά μέσα, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, ανιχνευτές μεταλλικών αντικειμένων, σύστημα οπτικής παρατήρησης, αστυνομικοί σκύλοι και γενικά ότι όπλα, εφόδια και μέσα απαιτούνται για την πλήρη επίγεια, υπόγεια και εναέρια προστασία των φυλακών υψίστης ασφαλείας Δομοκού.