X

Αθανασίου: «Θα δοθεί λύση για τη δυνατότητα σπουδών των κρατουμένων»

Για την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ant1news

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, διευκρίνισε σχετικά με την υπόθεση Ρωμανού, ότι «δεν υπήρχε κανένας τρόπος να παρέμβει, ούτε τα συμβούλια μπορούσαν να κάνουν τίποτα», όσο αφορά στο αίτημά του για εκπαιδευτική άδεια, προκειμένου να πραγματοποιήσει τις σπουδές του.

Ο υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΙ εξήγησε ότι εξαιτίας του ότι ο Ρωμανός είναι υπόδικος και προφυλακισμένος και για άλλα αδικήματα, εκτός της ληστείας στο Βελβεντό, «η χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας προαπαιτεί τη σύμφωνη γνώμη του εφέτη ανακριτή, ο οποίος δεν έχει συναινέσει».

Επανέλαβε ότι, με αφορμή την υπόθεση Ρωμανού, εξετάζεται  νομοθετική ρύθμιση η οποία θα επιτρέπει την εξ αποστάσεως φοίτηση στους κρατούμενους, ώστε να παρακολουθούν τα μαθήματά τους.

«Η πολιτεία πρέπει να δώσει τη δυνατότητα σπουδών και θα τη δώσει», είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί πάντως ότι τόσο ο ίδιος ο Ρωμανός, σε επιστολή που δημοσίευσε χθες, μετά την απόρριψη του αιτήματός του από το Πλημμελειοδικείο Πειραιά, όσο και ο δικηγόρος του κ. Ραγκούσης μέσω του Πρωινού ΑΝΤ1, ξεκαθάρισαν ότι δεν η φοίτηση πρέπει να γίνεται εκ του σύνεγγυς. Ο μεν απεργός πείνας στήριξε το επιχείρημά του στο ότι οι σπουδές περιλαμβάνουν εργαστήρια, στα οποία η παρουσία είναι υποχρεωτική, ο δε νομικός ότι, «οι σπουδές του Ρωμανού είναι μέσο για την κοινωνική του επανένταξη».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Αθανασίου, σημείωσε ότι η εξεταζόμενη από το υπουργείο Δικαιοσύνης νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή «πολύ σύντομα», ενώ σήμερα Πέμπτη θα ολοκληρωθεί ο κύκλος διαβουλεύσεών του με τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Χθες Τετάρτη πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ έκρινε την προωθούμενη ρύθμιση «ατελέσφορη».

Ο υπουργός τέλος, ανέφερε ότι προσπαθεί να επικοινωνήσει με τους γονείς του Ρωμανού, αλλά δεν τα έχει καταφέρει, καλώντας τους να επικοινωνήσουν εκείνοι μαζί του.

Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι οι γονείς του Ρωμανού «δεν επιδιώκουν επικοινωνιακού τύπου συναντήσεις με υπουργούς, αλλά τη σωτηρία της ζωής του παιδιού τους».