X

Η πρώτη διαταγή πληρωμής για τα αναδρομικά των δικαστών

Το Ειρηνοδικείου Αθηνών όρισε το Δημόσιο να καταβάλει αμέσως, αντί σε βάθος 3ετίας, τα αναδρομικά δικαστικού. Αναμένεται κύμα προσφυγών από συναδέλφους του.

Ant1news

Τον δρόμο για την υποβολή χιλιάδων προσφυγών από δικαστικούς κατά του Δημοσίου, με την απαίτηση για άμεση καταβολή των αναδρομικών τους, που σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, θα τους αποδοθούν σε 36 δόσεις ως το τέλος του 2017, ανοίγει απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών.

Με αυτήν εκδόθηκε διαταγή πληρωμής σε βάρος του Δημοσίου και υπέρ του προσφεύγοντος, Προέδρου Πρωτοδικών και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπου Σεβαστίδη.

Στηριζόμενος στην πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου και του Μισθοδικείου, ο δικαστής πέτυχε την έκδοση της υπ΄ αριθμ. 28.063/2014 διαταγής πληρωμής από το Ειρηνοδικείο Αθηνών, με την οποία το Δημόσιο οφείλει να του επιστρέψει μαζεμένα και άμεσα τα οφειλόμενα αναδρομικά, που αντιστοιχούν στο 50% της περικοπής των αποδοχών που είχε υποστεί από τον Αύγουστο του 2012.

Οι αποδοχές του, όπως και όλων των δικαστικών λειτουργών, έχουν αποκατασταθεί πλήρως από τον Ιούλιο του 2014, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε κούρεμα κατά 50% των αναδρομικών που δικαιούται και απόδοση τους σε δόσεις και σε βάθος τριών ετών.

Δεδομένης της απόφασης του Ειρηνοδικείου, τις επόμενες εβδομάδες ως το τέλος του έτους αναμένεται κύμα προσφυγών κατά του Δημοσίου από δικαστικούς που θα «πατούν» στο δεδικασμένο της υπόθεσης του Χ. Σεβαστίδη.

Ήδη συνδικαλιστικές ενώσεις δικαστικών λειτουργών έχουν αναρτήσει στις ιστοσελίδες τους σχέδια αιτήσεων και διαταγών πληρωμής, καθώς και αναλυτικές οδηγίες συμπλήρωσής τους για προσφυγή στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο ως το τέλος του 2014, αποφεύγοντας τον κίνδυνο παραγραφής των αξιώσεών τους.

Παράλληλα, έχουν αναρτήσει υποδείγματα αγωγών κατά του Δημοσίου που θα κατατεθούν στο Μισθοδικείο και αφορούν την διεκδίκηση του «κουρεμένου» 50% των αναδρομικών που δικαιούνται για την περίοδο Αυγούστου 2012-Ιουνίου 2014.

Σε ότι αφορά την διαδικασία, εντός των επομένων ημερών αναμένεται να επιδοθεί στο Υπουργείο Οικονομικών η διαταγή πληρωμής και η επίσπευση αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος του Δημοσίου.