X

Εξαντλημένος ο Ρωμανός συνεχίζει την απεργία πείνας

Κύμα συμπαράστασης στον Ρωμανό με καταλήψεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και απειλές κατά του υπουργού Δικαιοσύνης.

Ant1news

Συνεχίζει για 26η μέρα την απεργία πείνας ο Νίκος Ρωμανός που αιτείται εκπαιδευτική άδεια, για να πραγματοποιήσει τις σπουδές του. Οργανισμός του βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση, αφού χθες είχε το πρώτο λιποθυμικό επεισόδιο.

Χθες κατατέθηκε νομοθετική ρύθμιση, με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Παιδείας, για τη φοίτηση των κρατουμένων, την οποία έχει εκ των προτέρων απορρίψει ο Ρωμανός και η οικογένειά του. Ενώ αναμένεται η απόφαση του Αρείου Πάγου για το βούλευμα του ανακριτή με το οποίο απερρίφθη η αίτησή του για εκπαιδευτική άδεια από το Πλημμελειοδικείο Πειραιά.

Το κύμα αλληλεγγύης μεγαλώνει υπέρ του Νίκου Ρωμανού, με πρωτόγνωρες εκδηλώσεις του, όπως αυτή του Γιάννη Μιχαηλίδη που με επιστολή του, στην οποία απειλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι «αν σκοτώσει τον Ρωμανό, το μόνο που θα τον χορτάσει θα είναι το λαρύγγι του».

Κόντρα έχει ξεσπάσει όμως και σε πολιτικό επίπεδο, με την κυβερνητική εκπρόσωπο να απαντά στις χθεσινές δηλώσεις Τσίπρα «να μην πυροδοτεί ένταση για τον Ρωμανό η κυβέρνηση». Η Σοφία Βούλτεψη απάντησε, με ανακοίνωσή της στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά».

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης τάχθηκε υπέρ του αιτήματος του Νίκου Ρωμανού για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας, αναφέροντας ότι αυτό είναι κάτι που έχει συμβεί και σε άλλη περίπτωση κρατουμένου.

«Εδώ έχει τη δυνατότητα η νομοθεσία, που το προβλέπει, να δοθεί η δυνατότητα στο συγκεκριμένο κρατούμενο να παρακολουθεί τα μαθήματά του και αυτό έχει συμβεί και άλλη φορά» είπε σχετικά, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζονται τα μέτρα εκείνα που βοηθούν τον κρατούμενο σιγά-σιγά να επανενταχθεί στην κοινωνία», τονίζοντας ωστόσο ότι «μπορεί να υπάρχουν και ζητήματα ασφάλειας».

Ο κ.Ρουπακιώτης περιέγραψε πως μπορεί να γίνει εφικτή η εκ του σύνεγγυς φοίτηση του Ρωμανού στο ΤΕΙ, με τη χρήση του βιοεντοπισμού, το λεγόμενο «βραχιολάκι».

«Νομίζω ότι αυτό θα το έλυνε το θέμα του βιοεντοπισμού. Είναι αυτό που ετοιμάσαμε και είμαι ευτυχής που το λέω και το αφήσαμε έτοιμο στον επόμενο υπουργό, ο οποίος το εφάρμοσε και τώρα έχει τη δυνατότητα ο κρατούμενος για ειδικούς σκοπούς να εξέλθει από τις φυλακές και να υπηρετήσει αυτό που πρέπει, είτε ανάγκες οικογενειακές είτε προσωπικές είτε σπουδών και να επανέρχεται στο σωφρονιστικό κατάστημα» είπε ο ίδιος.

Την ανάγκη της εύρεσης άμεσης λύσης στο θέμα του Ρωμανού επεσήμανε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης με σχετική του δήλωση, στην οποία τόνισε ότι «η πρόσβαση στη μόρφωση είναι κορυφαίο δικαίωμα κάθε πολίτη».

Στη σχετική ανακοίνωση επιπλέον αναφέρει:

«Η ελληνική και διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι η παρακολούθηση μαθημάτων από τους φυλακισμένους, σε οποιαδήποτε εκπαιδευτική βαθμίδα, συμβάλλει καθοριστικά στην ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία και για τον λόγο αυτό η συντεταγμένη Πολιτεία πρέπει να επιβραβεύει τέτοιες προσπάθειες».

Καταλήψεις και παραστάσεις συμπαράστασης

Καταλήψεις και συγκεντρώσεις σε ένδειξη συμπαράστασης στον Νίκο Ρωμανό λαμβάνουν χώρα σε πόλεις της Ελλάδας. Ήδη από χθες βρίσκονται σε εξέλιξη καταλήψεις στο κτήριο της ΓΣΕΕ στην Αθήνα, καθώς και στην προεδρία του ΤΕΙ Αθηνών, στην πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και στο δημαρχείο του Ηρακλείου Κρήτης.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έκαναν και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείο Γεννηματάς, όπου νοσηλεύεται ο Ρωμανός, στην οποία σημειώθηκαν μικρής έντασης επεισόδια.

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης και πορείες διαμαρτυρίας έχουν προγραμματιστεί και για το Σάββατο ενόψει της συμπλήρωσης έξι ετών από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, φίλου του Νίκου Ρωμανού. Τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Θεσσαλονίκη αναμένεται μαζική συμμετοχή στις πορείες και έχουν ληφθεί έκτακτα αστυνομικά μέτρα.

Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση που εξέδωσε καλεί τους νέους να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις και διαμηνύει ότι «ο αγώνας του Ρωμανού πρέπει να νικήσει» και καλεί τους νέους να «αψηφήσουν τις χουντικές απαγορεύσεις και να βγουν στους δρόμους».