X

Η συνταξιοδότηση δεν επηρεάζει την θητεία των πρυτάνεων;

Με αφορμή την υπόθεση του πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μεσσήνη, η ολομέλεια του ΣτΕ θα αποφανθεί οριστικά επί του θέματος.

Ant1news

Οριστική απόφαση για το επίμαχο θέμα του αν διατηρεί ή χάνει την ιδιότητά του ο πρύτανης Πανεπιστημίου, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, θα λάβει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, στην οποία παραπέμφθηκε η υπόθεση, λόγω μείζονος σπουδαιότητας.

Το προς επίλυση ζήτημα, δηλαδή, είναι πρέπει να παραμένει ή όχι πρύτανης μέχρι τη λήξη της πρυτανικής θητείας, παρά τη συνταξιοδότησή του ως καθηγητής.

Πάντως, η αυξημένη, επταμελής σύνθεση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ, με αφορμή την περίπτωση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ιωάννη  Μεσσήνη, έκρινε, κατά πλειοψηφία, ότι «ο νομοθέτης δεν θέλησε η  κατάληψη του εν ενεργεία πρύτανη από το νόμιμό όριο ηλικίας - η οποία συνεπάγεται βεβαίως την απώλεια της ενεργού ακαδημαϊκής ιδιότητας του - να αποτελεί και λόγο διακοπής της θητείας του ως διοικητικού οργάνου, αλλά να συνεχίζει και να ολοκληρώνει τη θητεία αυτή περιοριζόμενος εφεξής αποκλειστικά στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του αξιώματος του» (πρύτανη).

Σύμφωνα με τους ανώτατους δικαστές (απόφαση 4335/2014), η επιλογή αυτή του νομοθέτη, «δικαιολογείται από την ανάγκη να διασφαλίζεται η διοικητική σταθερότητα στα ΑΕΙ και να αποτρέπονται κατά το δυνατόν επαναλαμβανόμενες εκλογικές διαδικασίες οφειλόμενες σε πρόωρη διακοπή της θητείας του πρύτανη».

Επίσης, αναφέρουν ότι «η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση (νόμοι 4009/2011, 1268/1982 και 2083/1992) είναι συνταγματικώς θεμιτή και από την άποψη του άρθρου 16 του Συντάγματος, δεδομένου ότι παρέχεται ευρεία ευχέρεια στον κοινό νομοθέτη να καθορίζει τα όρια ηλικίας των καθηγητών των ΑΕΙ».

Το θέμα απασχόλησε το ΣτΕ μετά από προσφυγή του εν ενεργεία πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ιωάννης Μεσσήνης, που ζητεί να ακυρωθεί η απόφαση του συμβουλίου του Ιδρύματος με την οποία αποφασίστηκε να προκηρυχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέου πρύτανη, γιατί ο κ. Μεσσήνης συνταξιοδοτείται στις 31.8.2014 λόγω  συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου  ηλικίας (τελικά διορίστηκε κατόπιν εκλογής πρύτανης ο Γεώργιος Πετράκος).

Αρχικά, η πενταμελής σύνθεση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ  τάχθηκε υπέρ του κ. Μεσσήνη,  ενώ και η επταμελής σύνθεση, τώρα, ουσιαστικά συμπλέει με τις θέσεις της πρώτης, αλλά παραπέμπει στην Ολομέλεια.