X

Ραγκούσης: Θα επισκεφτώ Σαμαρά και Βενιζέλο

Ξεκίνησε και απεργία δίψας ο Νίκος Ρωμανός. Άλλαγές μελετά η Κυβέρνηση στην τροπολογία που ψηφίζεται στις 12:00. Την ίδια ώρα συγκέντρωση στο νοσοκομείο.

Ant1news

Στις 12:00 θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, την οποία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, επί της τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, που δίνει τη δυνατότητα στους κρατουμένους να παρακολουθούν μαθήματα εξ αποστάσεως.

Η Κυβέρνηση εξετάζει αλλαγές στην τροπολογία που έχει η ίδια καταθέσει, μετά και την υποβολή αιτήματος απο την πλευρά του ΠΑΣΟΚ για πιλοτική εφαρμογή  της ηλεκτρονικής παρακολούθησης κρατουμένων (βραχιολάκι), η οποία να αφορά και τον Ρωμανό, σε μια προσπάθεια εύρεσης διεξόδου στο θέμα.

Ο Νίκος Ρωμανός ξεκίνησε σήμερα, 31η μέρα της απεργίας πείνας και απεργία δίψας, αρνούμενος την τροπολογία ως έχει.

«Εκείνο που ήθελαν ήταν να παρουσιάσουν τον Ρωμανό σαν ένα άτομο που καταρρέει, αλλά ο Ρωμανός χθες νίκησε» είπε ο δικηγόρος του, Φραγκίσκος Ραγκούσης, στο Πρωινό ΑΝΤ1 και δήλωσε ότι πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, σε άγνωστο χρόνο.

Η τροπολογία που προτείνει ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν ικανοποιεί το αίτημα του Ρωμανού, ο οποίος ζητά να παρακολουθεί τα μαθήματα της σχολής του εκτός φυλακής, δεχόμενος τη λύση με το βραχιολάκι ηλεκτρονικής παρακολούθησης.

«Στην αρχή δεν ήθελε να βάλει το βραχιολάκι, εγώ το λέω εδώ και 5-6  μέρες. Διέρρεαν ότι αν δοθεί από τον Ρωμανό η συναίνεση για το βραχιολάκι, έχουν τελειώσει όλα» σημείωσε ο κ. Ραγκούσης.

Η λύση με το βραχιολάκι ωστόσο, δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί επί του παρόντος, καθώς υπάρχει κόλλημα στο διαγωνισμό και οι συσκευές δεν έχουν δοθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης προς χρήση.

Ο συνήγορος του 21χρονου αναφερόμενος στο θέμα σημείωσε ότι «δεν είχαν σκοπό να βοηθήσουν την κατάσταση» και ότι αν ήθελαν να το κάνουν, «θα περνούσαν την τροπολογία και μετά θα γινόταν ο διαγωνισμός».

Αλλαγές στην τροπολογία

Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για την υπόθεση Ρωμανου με το υπουργείο Δικαιοσύνης να καταθέτει νέα βελτιωμένη ρύθμιση ώστε να σταματήσει ο νεαρός κρατούμενος την απεργία πείνας.

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου εξετάζει την προταση του ΠΑΣΟΚ να δίνονται σε φοιτητές ηλεκτρονικά βραχιολάκια για να παρακολουθούν μαθήματα εκτός φυλακών.

 "Να μην πάμε στις κάλπες με κάσες νεκρών", ζήτησε ο πρωην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ενώ οι Γιάννης Κουτσούκος και Δημητρης Σαλτούρος πρότειναν άμεση πιλοτική εφαρμογή του νόμου για τα βραχιολάκια για κρατούμενους (έως 10) που έχουν εισαχθεί σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Απήυθυναν δε, οπως και οι βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, έκκληση να δοθεί λύση στην υπόθεση του νεαρού απεργού πείνας.

 Στην πολύωρη συζήτηση που προηγήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης επέμεινε στην υπερψήφιση της τροπολογίας που έφερε για εξ´ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνει ο Νίκος Ρωμανός χρήση του νόμου για τα ηλεκτρονικά βραχιολάκια.

 Στην τροπολογια που κατέθεσαν απο κοινού ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, δίνεται η δυνατότητα στο απεργό πείνας να ενταχθεί στην τροπολογία για την παρακολούθηση των μαθημάτων εξ΄ αποστάσεως και στην συνέχεια να κάνει χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών (βραχιολάκια) εφόσον πρώτα  έχει ολοκληρωθεί  η εκκρεμότητα με την κατηγορία που του αποδίδεται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (είναι υπόδικος).

 "Δεν επιδιώκουμε το μοιραίο, μήπως το επιδιώκετε εσείς;", διερωτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Καταλήψεις και εμπρησμοί

Τα ξημερώματα προειδοποιητικό τηλεφώνημα για βόμβα σε υποκατάστημα τράπεζας στο Χαλάνδρι, σε κίνηση συμπαράστασης στον Νίκο Ρωμανό, αποδείχτηκε ότι δεν ήταν φάρσα.

Άγνωστοι είχαν τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό μέσα σε κουτί του καφέ και οι πυροτεχνουργοί πραγματοποίησαν ελεγχόμενη έκρηξη.

Καταλήψεις είναι σε εξέλιξη σε κτήρια σε πολλές πόλεις, ως ένδειξη αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό.

Κάλεσμα για συγκέντρωση στο νοσοκομείο Γεννηματάς, το πρωί της Τετάρτης, απηύθυνε ο πατέρας του, Γιώργος Ρωμανός.