X

Αλλαγές στη φορολογία κληρονόμων απαλλοτριωθέντων ακινήτων

Το β’ τμήμα Του Συμβουλίου της Επικρατείας, έκρινε αντισυνταγματικές τις ισχύουσες διατάξεις και παρέπεμψε το θέμα στην ολομέλεια.

Ant1news

Του Νίκου Γερακάρη 

Οι διατάξεις νόμου του 2010 (του 3842) που ανέτρεψαν το νομοθετικό πλαίσιο (το οποίο ισχύει από το 1923) για την φορολόγηση των κληρονόμων ακινήτου που βρίσκεται σε διαδικασία απαλλοτρίωσης, κρίθηκαν σήμερα αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας (Β’ τμήμα). Λόγω της σπουδαιότητας, όμως, του ζητήματος, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια για οριστική κρίση.

          Σύμφωνα στην απόφαση (4447/2014) με την οποία κρίθηκε ότι η ισχύουσα ρύθμιση είναι αντίθετη στα άρθρα 4 και 17 του Συντάγματος, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής: 

- Το νομοθετικό πλαίσιο του 1923 (που ίσχυε μέχρι το 2010) προέβλεπε ότι  τα ακίνητα που  κληρονομούνται και έχουν κηρυχθεί ως αναγκαστικά απαλλοτριωθέντα  φορολογούνται το χρόνο καταβολής της αποζημίωσης  ή κατά το χρόνο άρσης της απαλλοτρίωσης τους. Όμως, ο νόμος 3842/2010, αφού κατάργησε το έως τότε νομοθετικό πλαίσιο προέβλεψε  ότι  μέσα σε ένα έτος από την ψήφιση του νόμου (δηλαδή μέσα στο 2011), όσοι κληρονομήσαν απαλλοτριωμένες εκτάσεις πρέπει να υποβάλλουν αναδρομικά δηλώσεις φόρου κληρονομιάς.

Η ρύθμιση αυτή τέθηκε, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, «για να μην έχουν οι φορολογούμενοι εκκρεμότητες».