X

Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε καθηγητές ΑΕΙ

Είχαν μειωθεί μισθοί κι επιδόματα από τον Αύγουστο του 2012. Η απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ, παρά μόνο για τους τρεις καθηγητές που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ.

Ant1news

 «Όχι» είπε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στις μειώσεις μισθών κι επιδομάτων που έγιναν σε καθηγητές Πανεπιστημίων και μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των ΑΕΙ από τον Αύγουστο του 2012.

Αυτή η απόφαση, έχει από σήμερα εφαρμογή για όλους τους καθηγητές ΑΕΙ, ωστόσο δεν έχει αναδρομική εφαρμογή για το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, παρά μόνο για τους τρεις καθηγητές του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικές οι επίμαχες περικοπές.

Έτσι, δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής αναδρομικών σε όλους τους πανεπιστημιακούς, όπως συνέβη με ένστολους και δικαστές, όμως πρέπει οι αποδοχές των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ από την Πρωτοχρονιά του 2015 να αυξηθούν στα προ της 1ης Αυγούστου 2012 επίπεδα.

Οι τρεις προσφεύγοντες, καθηγητές Ιατρικής, Φιλοσοφικής και Οδοντιατρικής, ζητούσαν να αποζημιωθούν με ποσά από 3.426 έως 6.801 ευρώ έκαστος.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε, αντίθετα με το ΣΤ΄ Τμήμα του, ότι το νομοθετικό πλαίσιο για τις αναδρομικές μειώσεις των αποδοχών των πανεπιστημιακών «αντίκειται στο άρθρο 16 του Συντάγματος και την απορρέουσα από αυτό αρχή της «ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισής» τους, καθώς και προς τις αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη».

Στο σκεπτικό της απόφασης υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «για τους πανεπιστημιακούς λειτουργούς, η ιδιαίτερη μισθολογική τους μεταχείριση απορρέει εμμέσως εκ της, υπό του Συντάγματος (άρθρο 16), αναγνωρίσεώς τους ως δημοσίων λειτουργών με ιδιαιτέρας σημασία αποστολή, οι οποίοι είναι αναγκαίο να έχουν και ιδιαιτέρως αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα»