X

Ένοχοι οι κατηγορούμενοι για τους TORM1, προτείνει η εισαγγελέας

«Τέλεσαν τα αδικήματα επανειλημμένα και μεθοδευμένα χρησιμοποιώντας εξωχώριες εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς», ανέφερε η εισαγγελέας.

Ant1news



Της Λίας Κοντοπούλου 

Να κηρυχθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση προμήθειας του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος TORM1 επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου ζήτησε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της υποστηρίζει ότι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση διακίνησης μαύρου χρήματος, με πρωταγωνιστές τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνο Μιχαηλίδη και τον φυγόδικο επιχειρηματία Φουάντ Αλ Ζαγιάντ «τέλεσαν τα αδικήματα επανειλημμένα και μεθοδευμένα χρησιμοποιώντας εξωχώριες εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς» και πως δεν επρόκειτο για «περιστασιακή ιστορία, καθώς είχαν αποκτήσει υποδομή». 

Υπενθυμίζεται ότι η εμπλοκή του Ντ. Μιχαηλίδη στην υπόθεση των TORM1  ήλθε από τον εντοπισμό εμβασμάτων εκατομμυρίων ευρώ, που φέρονται ότι κατέληξαν σε offshore και στη συνέχεια σε τραπεζικό λογαριασμό του υιού Μιχαηλίδη, Μιχάλη, στον οποίο συνδικαιούχος εμφανίζεται  ο Κύπριος υπουργός. 

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά την κατάθεση του Νίκου Ζήγρα, εξαδέλφου του Άκη Τσοχατζόπουλου. Τα λεγόμενά του, σύμφωνα με την εισαγγελέα επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία που ανέκυψαν από την έρευνα. Επιπλέον, η εισαγγελέας στην αγόρευσή της τόνισε ότι ούτε ο Ντίνος Μιχαηλίδης ούτε ο γιος του Μιχάλης προσκόμισαν κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει ότι οι συναλλαγές τους με τον καταζητούμενο Φουάντ Αλ Ζαγιάντ ήταν νόμιμες. 

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, ο Ντίνος Μιχαηλίδης ήταν το «έμπιστο πρόσωπο που έπρεπε να υπάρχει για να συνδέει το Ν. Ζήγρα και το Φουάντ Αλ Ζαγιάντ», αφού «αυτός έδινε επιταγές στο Ν. Ζήγρα και κρατούσε άλλες για τον εαυτό του». 

Ως τον άνθρωπο με τον «κομβικό ρόλο στη διακίνηση της μίζας» χαρακτήρισε η εισαγγελέας τον Σύριο Αλ Ζαγιάντ, αναφέροντας πως «είχε κομβικό ρόλο στη δωροδοκία του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου και αποδείχτηκε η συμμετοχή του. Γνώριζε την προέλευση των χρημάτων και για ποιο λόγο δίνονταν». «Αποδεικνύεται αδιάσειστα η εμπλοκή του επιχειρηματία στην υπόθεση, καθώς με τη δήλωση που απέστειλε στο δικαστήριο παραδέχθηκε ότι ο ίδιος έδωσε όλες τις επιταγές στον Ντίνο Μιχαηλίδη, παρότι ο ίδιος  ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε που τις διέθεσε ο πρώην υπουργός», είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας.