X

Αναστέλλεται η λειτουργία των δικαστηρίων

Παύουν από αύριο, Τετάρτη τη λειτουργία τους τα δικαστήρια της χώρας, λόγω των βουλευτικών εκλογών.

Ant1news

Του Νίκου Γερακάρη

Αναστέλλονται από μεθαύριο, Τετάρτη 21 Ιανουαρίου, οι εργασίες των δικαστηρίων (λόγω του υπερβολικού φόρτου εργασίας τους και της επιβάρυνσής τους με το σύνολο της εκλογικής διαδικασίας), για τρεις εργάσιμες ημέρες πριν από τη διενέργεια των εκλογών και τρεις εργάσιμες ημέρες μετά από αυτές. Δηλαδή, από τις 21 Ιανουαρίου 2015 έως και τις 28 Ιανουαρίου 2015, πλην του Πρωτοδικείου Αθηνών, για το οποίο προτείνεται η αναστολή των εργασιών για δύο ακόμη εργάσιμες ημέρες, μέχρι και τις 30 Ιανουαρίου 2015 και των Πρωτοδικείων Θεσσαλονίκης και Πειραιά, για τα οποία παρατείνεται η αναστολή των εργασιών τους για μια ακόμη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή μέχρι και τις 29 Ιανουαρίου 2015.

Οι δικάσιμοι του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου αναστέλλονται από σήμερα Δευτέρα 19 Ιανουαρίου έως και τις 27 Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για «παράταση αναστολής εργασιών των δικαστηρίων της χώρας», έχει σταλεί στους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων (ΣτΕ, Άρειος Πάγος, Ελεγκτικό Συνέδριο) στον Γενικό Επίτροπο Επικρατείας των διοικητικών δικαστηρίων, τους προϊσταμένους των εφετείων, των πρωτοδικείων, των εισαγγελιών εφετών και πρωτοδικών, των διοικητικών εφετείων, τους δικηγορικούς και συμβολαιογραφικούς συλλόγους και τους Συλλόγους δικαστικών επιμελητών.

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο:

-   Ποινικές δίκες που θα αρχίσουν στο ακροατήριο πριν από την 21η Ιανουαρίου 2015 και δεν θα περατωθούν την ίδια ημέρα συνεχίζονται και μετά την 21η Ιανουαρίου 2015. Εξαιρείται η αναστολή της περίπτωσης έναρξης των Μεικτών Ορκωτών Δικαστηρίων και Μεικτών Ορκωτών Εφετείων, εφόσον έχουν προσδιορισθεί δικάσιμοι εκτός του Ιανουαρίου. Επίσης, εξαιρείται η εκδίκαση των κακουργημάτων σε περιπτώσεις που λήγει το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων.