X

Σε δίκη για εγκληματική οργάνωση όλοι οι κατηγορούμενοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Εδώλιο για 70 άτομα αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών, μεταξύ αυτών όλη η προηγούμενη κοινοβουλευτική ομάδα.

Ant1news

Της Λίας Κοντοπούλου

Την παραπομπή  70 κατηγορουμένων, ανάμεσα στους οποίους ο Νίκος Μιχαλολιάκος και το σύνολο της προηγούμενης κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, προκειμένου να δικαστούν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διεύθυνση και άλλα επιμέρους αδικήματα κατά περίπτωση αποφάσισε κατά πλειοψηφία 2-1 το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών με το υπ’αριθμ. 215/2015 βούλευμά του.

Η δίκη με βασικούς κατηγορουμένους 18 νυν και πρώην βουλευτές του κόμματος, (και εκείνους που είχαν ανεξαρτητοποιηθεί) οι οποίοι κατηγορούνται ως διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση σύμφωνα με δικαστικές πηγές αναμένεται να ξεκινήσει το νωρίτερο στα τέλη Μαρτίου.  

Στην απόφαση μειοψήφισε ο εισηγητής της υπόθεσης Νίκος Σαλάτας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είχε την άποψη ότι θα πρέπει να εκπέσει η κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης υποστηρίζοντας ότι για να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία, σύμφωνα με τη σύμβαση του Παλέρμο, θα έπρεπε να έχει εντοπιστεί οικονομικό όφελος. 

Το συμβούλιο κατά το μεγαλύτερο μέρος έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου και απαλλάσσει από την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση 13 κατηγορουμένους, τους Αθανάσιο Καρατζά, Χρήστο Κυριτσόπουλο, Ανθή Μικελάτου, Μαργαρίτα Μικελάτου, Κωνσταντίνα Μπαξεβανάκη, Σάββα Σπυρίδη, Θεόδωρο Στέφα, Δήμο Φραγκάκη, Ιωάννη Φραγκούλη, Αλέξανδρο Χατζηπαυλίδη, Δημήτριο Μπίνο, Γεώργιο Μπολάνη και Δημήτριο Χρυσαφίτη.

Επίσης απαλλάσσει από τα αδικήματα της παράνομης οπλοκατοχής και της απλής συνέργειας σε ανθρωποκτονία τους Κωνσταντίνα Μπαξεβανάκη και Ιωάννη Φραγκούλη.

Επίσης, οι δικαστές διατάσσουν να μη γίνει κατηγορία για εμπρησμό από πρόθεση, από τον οποίο θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο  κατά των Σάββα Γαροφαλάκη, Αριστόδημου Δασκαλάκη, Εμμανουήλ Μαυρικάκη, Γεώργιο Πετράκη και Εμμανουήλ Ψυλλάκη, ενώ παραπέμπουν μία νεαρή σε τριμελές δικαστήριο ανηλίκων. 

Στο διατακτικό του βουλεύματος τους, οι δικαστές απορρίπτουν τις αιτήσεις και ενστάσεις των κατηγορουμένων, διατηρούν τα εντάλματα προσωρινής κράτησης για όσους είναι στη φυλακή και τους περιοριστικούς όρους για όσους είναι ελεύθεροι.