X

Συνταγματικό το πλαφόν των 6.000 ευρώ στις αποζημιώσεις του «Επικουρικού Κεφαλαίου»

Εισήγηση του αρεοπαγίτη Παναγιώτη Χατζηπαναγιώτη ενώπιον του Δ’ Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ant1news


Υπέρ του ανώτατου πλαφόν των 6.000 ευρώ στις αποζημιώσεις του «Επικουρικού Κεφαλαίου», λόγω  τροχαίων ατυχημάτων, ετάχθη σήμερα ενώπιον του Δ΄ Τμήματος του Αρείου Πάγου ο αρεοπαγίτης – εισηγητής, Παναγιώτης Χατζηπαναγιώτης. Σύμφωνα με την εισήγησή του, το επίμαχο πλαφόν είναι «συνταγματικό και σύμφωνο με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία». 

Ειδικότερα, το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων ή όπως συνοπτικά λέγεται «Επικουρικό Κεφάλαιο», αποζημιώνει σε περίπτωση κατά την οποία η ασφαλιστική εταιρεία κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης, ανακληθεί η άδεια λειτουργία της, ή το αυτοκίνητο είναι ανασφάλιστο  ή είναι  αγνώστων στοιχείων. 

Λόγω της οικονομικής κρίσης παρουσίασε έλλειμμα 700 εκατομμυρίων ευρώ και τέθηκε ζήτημα βιωσιμότητας του. Έτσι, με τον νόμο 4092/2012 τέθηκε ανώτατο πλαφόν το ποσό των 6.000 ευρώ για τις περιπτώσεις χρηματικών αποζημιώσεων. 

Στην εισήγηση του κ. Χατζηπαναγιώτη υπογραμμίζεται ότι «η επιβολή του ανώτατου πλαφόν στο «Επικουρικό Κεφάλαιο» δεν προσκρούει στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος) ούτε προσκρούει στις Ευρωπαϊκές οδηγίες 72/166/ΕΟΚ και 84/5/ΕΟΚ  που αφορούν την αστική ευθύνη από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων». 

Το ανώτατο δικαστήριο απασχόλησε υπόθεση τροχαίου, στο οποίο σκοτώθηκε 76χρονος. Η σύζυγός του και οι τρεις αδελφές του προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας 240.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης.  Πρωτοδίκως, τους επιδικάστηκαν συνολικά 95.000 ευρώ. 

Σημειώνεται ότι παρέμβαση υπέρ των συγγενών και κατά της επιβολής του ανώτατου πλαφόν στο «Επικουρικό Κεφάλαιο» άσκησαν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς.  Ο Άρειος Πάγος επιφυλάχθηκε να εκδώσει απόφαση.