X

Απόφαση του ΣτΕ για την ισότητα των φύλων ως προς τους διορισμούς

Δεν παραβιάζει την  ισότητα των 2 φύλων η υποχρέωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για τους άντρες προκειμένου να διοριστούν ως εκπαιδευτικοί.

Ant1news

Του Νίκου Γερακάρη

Η συνταγματική  αρχή της ισότητας «δεν υπαγορεύει την ομοιόμορφη μεταχείριση προσώπων που τελούν υπό διαφορετικές συνθήκες».

Με αυτό το σκεπτικό, μεταξύ άλλων, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι δεν είναι αντισυνταγματικό το καθεστώς σύμφωνα με το οποίο οι άνδρες εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να προσληφθούν στο Δημόσιο εάν δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, ενώ αντίθετα για τις γυναίκες δεν προβλέπεται αντίστοιχος περιορισμός.

Το Γ΄  Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε σχετική αίτηση εκπαιδευτικού που ζητούσε να ακυρωθεί η ανάκληση της πράξης του διορισμού του, επειδή δεν προσκόμισε βεβαίωση ότι έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.

Ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός, μετά την ανάκληση του διορισμού του, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα και ειδικά η αρχή της ισότητας, καθώς εισάγει διάκριση σε βάρος των ανδρών, η προϋπόθεση εκπλήρωσης των στρατιωτικών υποχρεώσεων για τον διορισμό ανδρών εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με το Διοικητικό Εφετείο, με το οποίο συμπλέει και η απόφαση του ΣτΕ, η υποχρέωση εκπλήρωσης των στρατιωτικών υποχρεώσεων, μόνο για τους άνδρες και όχι για τις γυναίκες, δεν εισάγει διάκριση υπέρ ορισμένων προσώπων. Αντίθετα, μάλιστα «λειτουργεί κατά τρόπο γενικό και απρόσωπο, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και καταλαμβάνει όλους τους υποψήφιους βάσει της προκηρύξεως του επίδικου διαγωνισμού κατά τρόπο γενικό, απρόσωπο και αντικειμενικό».

Επίσης, στο δικαστικό σκεπτικό υπογραμμίζεται ότι:

«Οι διατάξεις του άρθρου 4 του Συντάγματος δεν εμποδίζουν τον νομοθέτη, προκειμένου να ασκήσουν οι άνδρες το δικαίωμα προσβάσεως στις δημόσιες λειτουργίες, να προβλέπει για αυτούς ως κώλυμα διορισμού τη μη εκπλήρωση της δημοσίου δικαίου υποχρεώσεως της στρατιωτικής υπηρεσίας τους που νομίμως βαρύνονται με αυτήν, διαφοροποιώντας στο ζήτημα αυτό τις γυναίκες δικαιολογημένα.

Αβάσιμος είναι ο ισχυρισμός ότι η ανάκληση διορισμού παραβιάζει την ισότητα των φύλων αφού στηρίζεται στο κώλυμα της μη εκπληρώσεως των στρατιωτικών υποχρεώσεων που αφορά μόνον τους άνδρες.