X

Συνταγματικός ο νόμος-πλαίσιο της Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ

Η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές των Πανεπιστημιακών.

Ant1news



Της Λίας Κοντοπούλου

Με σειρά αποφάσεών της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε συνταγματικό τον νόμο-πλαίσιο της πρώην Υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου για το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων (ηλεκτρονική ψηφοφορία, εκλογική διαδικασία ανάδειξη μελών των συμβουλίων των ΑΕΙ, κ.λπ.).

Ο «νόμος Διαμαντοπούλου» είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την πανεπιστημιακή κοινότητα, με 19 Πανεπιστήμια, 4 Πρυτάνεις, 2  Αντιπρυτάνεις και 49 πανεπιστημιακούς καθηγητές να έχουν καταθέσει προσφυγές στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, με τις οποίες ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις ενώ προσέβαλαν και τον επίμαχο νόμο-πλαίσιο.

Σύμφωνα με τις προσφυγές το επίμαχο νομοθετικό πλαίσιο παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος που καθιερώνει την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ. Τελικά, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις υπ΄ αριθμ. 519-525/2015 αποφάσεις της απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς που αναγράφονταν στις προσφυγές των πανεπιστημιακών.