X

Νέα δίωξη για κακοδιαχείριση στην Proton

Η έρευνα στρέφεται κατά στελεχών της τράπεζας και μελών του ΔΣ και αφορά παράτυπες δανειοδοτήσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ant1news

Της Λίας Κοντοπούλου

Η δίωξη (η οποία δεν αφορά τον ήδη κατηγορούμενο Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για τα επισφαλή δάνεια των 701 εκατ. Ευρώ) στρέφεται κατά μελών της Επιτροπής Εγκρίσεων Πιστοδοτήσεων της Proton, αλλά και δυο επιχειρηματιών, μελών του ΔΣ της Proton και πρώην μετόχων της “ΩΜΕΓΑ Τράπεζα Α.Ε.”.

Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα που προηγήθηκε οι δύο επιχειρηματίες-μέτοχοι της ΩΜΕΓΑ φέρονται ότι εισήλθαν στο ΔΣ της Proton και έπεισαν τα μέλη της επιτροπής Πιστοδοτήσεων να τους χορηγήσει τα δάνεια. Τα μέλη της επιτροπής Πιστοδοτήσεων της Proton διώκονται για κακουργηματική απιστία κατ' εξακολούθηση, ενώ οι δυο επιχειρηματίες για ηθική αυτουργία.

Στην πρώτη περίπτωση φέρεται ότι επήλθε περιουσιακή ζημία μη επανορθώσιμη στα ταμειακά διαθέσιμα της τράπεζας άνω των 24 εκατ. ευρώ από παράνομη ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων αντισυμβαλλομένου της τράπεζας, ο οποίος υπήρξε μέτοχος της ΩΜΕΓΑ, η οποία απορροφήθηκε από την Proton. Το ίδιο πρόσωπο μετείχε σε προγενέστερο χρόνο με εκτελεστικές αρμοδιότητες στο ΔΣ τόσο της ΩΜΕΓΑ όσο και της Proton. Παύτηκε από μέλος του ΔΣ της Proton κατ' απαίτηση της εποπτικής αρχής με το σκεπτικό ότι δεν επιτρέπεται να είναι μέλος του ΔΣ τη στιγμή που η ίδια η τράπεζα δανειοδοτεί τις επιχειρήσεις του.

Στη δεύτερη περίπτωση φέρεται ότι επήλθε περιουσιακή ζημία μη επανορθώσιμη στα ταμειακά διαθέσιμα της τράπεζας άνω των 14 εκατ. Ευρώ από τη σύμβαση χρεωλυτικού δανείου και παράνομη ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων αντισυμβαλλομένου της τράπεζας, ο οποίος υπήρξε και αυτός μέτοχος της ΩΜΕΓΑ και μετείχε επίσης στο ΔΣ και της ΩΜΕΓΑ και της Proton και συμμετείχε σε επιχειρηματικό σχήμα με τον δανειολήπτη της πρώτης περίπτωσης.

Και στις δύο περιπτώσεις, όπως επισημαίνουν εισαγγελικές πηγές, οι ενέργειες των κατηγορουμένων έλαβαν χώρα ενώ είχε προηγηθεί επιτόπιος έλεγχος της Τράπεζας της Ελλάδος στα πεπραγμένα της Proton (Φεβρουάριος-Ιούνιος 2011) και είχε δοθεί ήδη από τα τέλη του 2010 γραπτή εντολή προς την Proton να ακολουθήσει “πολιτική σημαντικής πιστωτικής συρρίκνωσης μείωσης του δανειακού χαρτοφυλακίου”.