X

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι Διοικητικοί δικαστές

Λιμνάζουν δεκάδες χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις από τις οποίες το Δημόσιο ευελπιστεί να έχει έσοδα.

Ant1news

Τα χρόνια προβλήματα των Διοικητικών Δικαστηρίων τέθηκαν επί τάπητος στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ειρήνη Γιανναδάκη περιέγραψε, παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, τα «επώδυνα, ανοικτά και πιεστικά» προβλήματα του κλάδου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Η ελληνική Δικαιοσύνη βρίσκεται στα όρια της αρνησιδικίας, με τα δικαστήρια να ασφυκτιούν κάτω από τους όγκους των δικογραφιών, με μέσα διαχείρισης του περασμένου αιώνα και με κτηριακές εγκαταστάσεις που αποτελούν ντροπή για τη Δημοκρατία.»

Η κ. Γιανναδάκη αναφέρθηκε στο αναποτελεσματικό σύστημα απονομής δικαίου το οποίο αντανακλάται στο δικαζόμενο πολίτη και ενδεικτικά ανέφερε στοιχεία από τις εκκρεμείς υποθέσεις που λιμνάζουν στα διοικητικά δικαστήρια.

336.498 υποθέσεις στα Διοικητικά Πρωτοδικεία δεν είχαν εκδικασθεί μέχρι τα τέλη του 2014, ενώ στα αντίστοιχα Εφετεία οι εκκρεμείς υποθέσεις φθάνουν τις 47.593.

Σε ό,τι αφορά στις «φοροδίκες» από τις οποίες το Δημόσιο ευελπιστεί να έχει έσοδα, μέχρι τις 31-1-2014 οι υποθέσεις που δεν έχουν τελεσιδικήσει αγγίζουν τις 81 χιλιάδες.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναγνώρισε την ύπαρξη των προβλημάτων,  αναγνώρισε το υψηλό φρόνημα και τον αλτρουισμό των δικαστών και αναφέρθηκε στις συναντήσεις που έχει με εκπροσώπους του δικαστικών και νομικών ενώσεων όπου όλα τα ζητήματα έχουν τεθεί εν γνώσει του.

Στο χαιρετισμό της η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου άφησε αιχμές λέγοντας ότι  οι προηγούμενες κυβερνήσεις προσπάθησαν να κάμψουν το φρόνημα των Δικαστών  και να τους καταστήσουν εργαλεία αντισυνταγματικών πρακτικών, ενώ ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου εξέφρασε την αντίθεσή του στις προγραμματικές δηλώσεις του διαδόχου του ότι θα κάνει διάλογο ακόμα και με κουκουλοφόρους, λέγοντας  ότι «δεν έχουμε να πούμε τίποτα με αυτούς που κρατούν τα καλάσνικοφ, δεν τους ξέρουμε άλλωστε», αλλά και στα σχέδια για κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’.

Κατά τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης απηύθυναν  χαιρετισμό από το Ποτάμι ο Παναγιώτης Καρκατσούλης από το Ποτάμι, ο Σπύρος Χαλβατζής από το ΚΚΕ και ο Νίκος Μαυραγάνης από τους ΑΝΕΛ.

Από την πλευρά των δικαστών και των δικηγόρων χαιρετισμό απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθανάσιος Ράντος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής, η Γενική Επίτροπός των Διοικητικών Δικαστηρίων Ελένη Διακομανώλη – Ανδρειωτέλλη, και ο πρόεδρος της  Ένωσης Μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνόπουλος.