X

Αρχίζει η δίκη για την υπόθεση Βατοπαιδίου

Στο εδώλιο ο ηγούμενος Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος και άλλοι 12 κατηγορούμενοι.

Ant1news


Της Λίας Κοντοπούλου

Επτά χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης αναφορικά με τις "ιερές ανταλλαγές" της μονής Βατοπαιδίου με το Ελληνικό Δημόσιο, που εκτός από τις δικαστικές αρχές απασχόλησε δύο εξεταστικές και μία προανακριτική επιτροπή της Βουλής,  ξεκινά σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη των 14 κατηγορουμένων, που το βούλευμα τους αποδίδει κατά περίπτωση κατηγορίες για απιστία, συνέργεια σε απιστία, ηθική αυτουργία και ψευδή βεβαίωση.

Ανάμεσα στους κατηγορουμένους είναι ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη, ο πατέρας και αδελφός της συμβολαιογράφου δικηγόροι και οι δύο, ο πρώην  Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς, η πρώην Διευθύντρια Πολιτικής Γης του Υπουργείου, στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου και του Νομικού συμβουλίου του Κράτους κ.α.

Στο εδώλιο δεν βρίσκονται πολιτικά πρόσωπα, παρότι από τη Βουλή είχαν παραπεμφθεί στο δικαστικό συμβούλιο οι πρώην Υπουργοί Ευάγγελος Μπασιάκος, Πέτρος Δούκας και Αλέξανδρος Κοντός, πλην όμως κρίθηκε πως τυχόν αδικήματα των πρώην Υπουργών είναι παραγεγραμμένα.  

Η υπόθεση αφορά την παράδοση από τη Μονή στο Δημόσιο της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων της, με αντάλλαγμα ακίνητα του Δημοσίου. Η εν λόγω ανταλλαγή, που κατά την δικογραφία προκάλεσε ζημιά στο Δημόσιο, έγινε την περίοδο 2006-2008 και στηρίχθηκε στην προηγούμενη παραδοχή εκ μέρους των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών ότι η αγειορίτικη Μονή έχει στην ιδιοκτησία της την Βιστωνίδα από το 1080 με αυτοκρατορικά χρυσόβουλα.

Κατά την δικογραφία οι κατηγορούμενοι εν γνώσει τους "παρερμήνευσαν το περιεχόμενο των χρυσόβουλων που επικαλείται η Ιερά Μονή ως τίτλους ιδιοκτησίας, υιοθετώντας τους ισχυρισμούς της με ατεκμηρίωτες και προσχηματικές αιτιολογίες" με αποτέλεσμα οι ενέργειες τους να "πλήξουν τα συμφέροντα του Δημοσίου".

Στην υπόθεση αρχικά οι κατηγορούμενοι ήταν 32, μεταξύ των οποίων και ο Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρώην Πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή, Γιάννης Αγγέλου. Με βούλευμα ωστόσο του Συμβουλίου Εφετών, τόσο ο κ. Αγγέλου όσο και άλλοι 17 κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν, καθώς κατά την κρίση των Εφετών δεν προέκυπταν ικανά στοιχεία για την παραπομπή τους σε δίκη.