X

Καμπάνα από το ΣτΕ για τα αναδρομικά των ένστολων

Σύμφωνα με το ΣτΕ, η συμμόρφωση της πολιτείας στη δικαστική απόφαση που είχε δικαιώσει τους ένστολους ήταν πλημμελής.

Ant1news

Με τέσσερεις διαδοχικές της αποφάσεις η της η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Σωτήρη Ρίζο, επέβαλλε συνολικά πρόστιμα ύψους 200.000 ευρώ στο Υπουργείο Οικονομικών, για πλημμελή συμμόρφωση της πολιτείας σε ότι αφορά τα αναδρομικά των ένστολων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ περίπου ένα χρόνο πριν (Ιανουάριος 2014) έκρινε ομόφωνα (απόφαση 2192-2196/2014, κ.λπ.), ότι οι αναδρομικές από 1 Αυγούστου 2012 περικοπές των αποδοχών των ένστολων είναι αντισυνταγματικές και υποχρέωσε την κυβέρνηση να καταβάλει αναδρομικά τις διαφορές των αποδοχών τους και να επαναφέρει το μισθολόγιο στο παλαιό καθεστώς.

Οι συνδικαλιστικές Οργανώσεις των ένστολων προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της μη συμμόρφωσης της Κυβέρνησης και ειδικά του υπουργείου Οικονομικών στις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Στην συνέχεια τέθηκε προθεσμία δύο μηνών στο υπουργείο Οικονομικών για να συμμορφωθεί προς τις αμετάκλητες απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τους ένστολους.

Παρά ταύτα το υπουργείο Οικονομικών δεν συμμορφώθηκε απόλυτα προς τις επίμαχες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, αλλά με το νόμο 4307/2014 και σχετικές υπουργικές αποφάσεις προέβη σε μερική προσαρμογή ως προς τις αναδρομικές αυξήσεις σε βάθος χρόνου μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017.

 Κατόπιν αυτών σήμερα η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας επισημαίνει στο σκεπτικό της απόφασής της ότι οι αποδοχές των ένστολων είναι «μεν ανώτερες εκείνων που ελάμβανε το στρατιωτικό προσωπικό υπό την ισχύ του αντισυνταγματικού νόμου 4093/2012, κυμαίνονται όμως σε επίπεδα κατώτερα εκείνων που είχαν διαμορφωθεί πριν την 1η Αυγούστου 2012».

Κατά την άποψη της τριμελούς επιτροπής του ΣτΕ οι ρυθμίσεις αυτές «συνιστούν πλημμελή συμμόρφωση» προς τις περσινές αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.