X

Εισαγγελέας: Δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα για τη λίστα Λαγκάρντ

"Καταπέλτης" η αγόρευση της Εισαγγελέως στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, για την οποία κατηγορείται ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ant1news

Της Λίας Κοντοπούλου

«Ειλικρινά, δεν είναι καθόλου ευχάριστη η θέση μου, δεν θα ήθελα ποτέ στο έδρανο του κατηγορουμένου να είναι ένα τόσο υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος κι εγώ η κατηγορούσα αρχή. Δυστυχώς έχω αυτό το δυσάρεστο καθήκον και πιο πολύ στεναχωριέμαι που θα αναγκαστώ να πω πράγματα που θίγουν και το κράτος μας σήμερα, το κράτος που σαν ζωντανός οργανισμός δεν λειτουργεί πολλές φορές σωστά». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την αγόρευσή της η Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου.

Η Εισαγγελέας στη συνέχεια ανέλυσε το κρίσιμο ζήτημα περί της παραγραφής ή μη των αδικημάτων για τα οποία κατηγορείται ο πρώην Υπουργός, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η ποινική δίωξη που ασκήθηκε από τη Βουλή έγινε εντός των ορίων της αποσβεστικής προθεσμίας, επομένως δεν τίθεται ζήτημα παραγραφής. Ωστόσο, η κα Δημητρίου άσκησε κριτική για τη σύντομη προθεσμία που θέτει ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών και τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης των σχετικών διατάξεων.

Στην αγόρευσή της, που συνεχίζεται, η Εισαγγελέας επισημαίνει κενά, αντιφάσεις, ανακρίβειες και παραλείψεις  του Γιώργου Παπακωνσταντίνου αναφορικά με τους χειρισμούς του στη λίστα Λαγκάρντ. 

Η εισαγγελέας επεσήμανε την «επιλεκτική μνήμη» του κατηγορουμένου πρώην Υπουργού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω πώς επιλεκτικά θυμάται τι έκανε με το cd όταν το παρέδωσε στο συνεργάτη του κ. Αγγελόπουλο και δεν θυμάται τη συνέχεια που είναι η πιο σημαντική. Πρόκειται για ένα cd που ήρθε σαν αστραπή και ξαφνικά σταματάει η μνήμη του κ. Υπουργού και δεν θυμάται σε ποια από τις γραμματείς του το έδωσε στη συνέχεια». 

Η εισαγγελέας έθεσε υπ´ όψιν του δικαστηρίου μία σειρά από ερωτήματα για τους χειρισμούς του κ. Παπακωνσταντίνου.  «Ο κατηγορούμενος δεν μπορεί να μας πει ούτε πού είναι το cd που πήραμε με τόση ιερότητα και ευλάβεια, ούτε πού είναι το έγγραφο που συνόδευε το cd. Ούτε μπορεί να μας πει πού είναι ο υπολογιστής του κ. Αγγελόπουλου, αλλά ούτε ο δικός του. Πώς δεν θυμάται σε ποια γραμματέα έδωσε το cd, ώστε να εντοπιστεί ο υπολογιστής όπου έγινε η αντιγραφή. Πώς είναι τόσο μεγαλόθυμος και ανεκτικός στη γραμματέα αυτή, όταν η απώλεια του cd τον έχει φέρει αντιμέτωπο με τέτοιες βαριές κατηγορίες; Πού είναι οι τυπωμένες σελίδες που έλαβε από το συνεργάτη του και πού είναι εκείνες που έδωσε στον κ. Καπελέρη;». 

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε και στη σύσκεψη που έγινε τον Ιανουάριο του 2011 στο Υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «στη σύσκεψη δεν αποφασίστηκε τίποτα, ο Υπουργός είπε ότι θα διενεργηθεί έλεγχος και θα αποφασιστεί αργότερα από ποιον θα διενεργηθεί. Πώς θα πάρει τη πρωτοβουλία ελέγχου ο κ. Καπελέρης, όταν ο Υπουργός επιφυλάσσεται για το ποιο όργανο θα τον πραγματοποιήσει; Δεν είχε δοθεί τέτοια εντολή στον κ.Καπελέρη».