X

Βαριές καμπάνες για την απάτη-μαμούθ στο ΙΚΑ Καλλιθέας

Πολυετείς καθείρξεις στη «θηλυκή συμμορία» του ΙΚΑ Καλλιθέας.

Ant1news



Της Λίας Κοντοπούλου

Σε ποινές κάθειρξης από 31 έως 38 έτη (εκτιτέα τα 25) καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων πέντε γυναίκες υπαλλήλους του ΙΚΑ Καλλιθέας για την απάτη-μαμούθ με τα πλαστά επιδόματα, που έφτασε τα 11 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, επέβαλε χρηματικές ποινές από 80 έως 150 χιλιάδες ευρώ. Μετά την απόφαση οι καταδικασθείσες οδηγήθηκαν στη φυλακή πλην μίας για την οποία το δικαστήριο αποφάσισε να δοθεί αναστολή στην έφεση.

Επιδικάστηκε και αποζημίωση υπέρ του ΙΚΑ για ηθική βλάβη ύψους δυο εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι το ΙΚΑ διεκδικεί αποζημίωση περίπου 11 εκατ. ευρώ για τη ζημιά που υπέστη κι άλλα 5 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη και θα προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια.

Οι κατηγορούμενες καταδικάστηκαν κατά περίπτωση για πλαστογραφία, απάτη, εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ψευδή βεβαίωση σε συνδυασμό με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. Γλίτωσαν τα ισόβια καθώς τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η εγκληματική οργάνωση δρούσε από το 2003 έως το 2012, οπότε και αποκαλύφθηκε το κύκλωμα. Οι εμπλεκόμενες χορηγούσαν σε συγγενείς και φίλους επιδόματα και παροχές που δεν δικαιούνταν. Η απάτη αποκαλύφθηκε μετά από έλεγχο υπαλλήλου του πληροφοριακού συστήματος του ιδρύματος. Οι κατηγορούμενες χορηγούσαν ασφαλιστικές ενημερότητες ακόμη και σε πρόσωπα που δεν είχαν εργαστεί ούτε μία ημέρα, αλλά και σε ασφαλισμένους άλλων ΙΚΑ.

Για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 4 ετών με αναστολή ο σύζυγος μίας εκ των υπαλλήλων, ενώ αθωώθηκε η προϊσταμένη του τμήματος παροχών του ΙΚΑ Καλλιθέας, Περσεφόνη Νασοπούλου.