X

Παράνομες οι απολύσεις στην ΕΡΤ το 2013

Τι λέει το Μονομελές Πρωτοδικείο για τις ομαδικές απολύσεις στην ΕΡΤ. Ποια η σχέση της απόφασης με το μπλόκο της Ζωής στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ.

Ant1news

Παράνομες έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών τις ομαδικές απολύσεις των 2.915 εργαζομένων από την ΕΡΤ, τον Ιούνιο του 2013. Προβλέπεται μάλιστα χρηματικό πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε ημέρα παράβασης και για κάθε εργαζόμενο σε περίπτωση που δεν επαναπροσληφθούν από το νέο φορέα.                                                    

Όλα ξεκίνησαν όταν 198 εργαζόμενοι στην ΕΡΤ προσέφυγαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών υποστηρίζοντας ότι οι απολύσεις στην ΕΡΤ που έγιναν το 2013 είναι παράνομες ως αντίθετες στην ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία για τις ομαδικές απολύσεις.

Το Πρωτοδικείο έκρινε ότι οι 2.915 απολύσεις εμπίπτουν στη νομοθεσία περί ομαδικών απολύσεων και επομένως έπρεπε να έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις του νόμου. Παράλληλα, κηρύσσει την απόφαση προσωρινά εκτελεστή ως προς τους 198 απολυμένους της συγκεκριμένης απόφασης.

Έτσι, σε περίπτωση που δεν επαναπασχοληθούν άμεσα, υποχρεούται ο διάδοχος φορέας να πληρώνει 100 ευρώ για κάθε έναν από αυτούς για κάθε ημέρα άρνησης επαναπασχόλησής τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω απόφαση έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έκρινε πριν ένα χρόνο ότι οι απολύσεις στην ΕΡΤ δεν υπάγονται στο νόμο για τις ομαδικές απολύσεις.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι αυτός είναι ο λόγος που νωρίτερα η Ζωή Κωνσταντοπούλου γύρισε πίσω το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, με τη δικαιολογία ότι σε αυτό υπήρχε και μια άσχετη πράξη νομοθετικού περιεχομένου.