X

Ξεκινά τη Δευτέρα η ιστορική δίκη της Χρυσής Αυγής

Στο εδώλιο θα καθίσουν συνολικά 69 κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων ο Νίκος Μιχαλολιάκος και σύσσωμη η προηγούμενη Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής.

Ant1news

]

Της Λίας Κοντοπούλου

Στις 9 το πρωί της Δευτέρας ξεκινά η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης της Χρυσής Αυγής στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού. Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν συνολικά 69 κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος και σύσσωμη η προηγούμενη κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής. 

Οι δικαστές βάσει του παραπεμπτικού βουλεύματος καλούνται να αποφανθούν για το εάν η Χρυσή Αυγή αποτέλεσε ή  όχι δομημένη εγκληματική οργάνωση, η οποία λειτουργούσε κατά τα ναζιστικά πρότυπα φέροντας το μανδύα του πολιτικού κόμματος με καθοδηγητές τους βουλευτές και απόλυτο αρχηγό τον Νίκο Μιχαλολιάκο. Στο πλαίσιο  δράσης της εγκληματικής οργάνωσης σύμφωνα με το κατηγορητήριο αποδίδονται δύο δολοφονίες, του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι και του Πακιστανού μετανάστη Σαχζάντ Λουκμάν στα Πετράλωνα, καθώς και ακόμα 8 βίαιες επιθέσεις κατά αλλοδαπών και ιδεολογικών αντιπάλων, μεταξύ των οποίων η επίθεση κατά μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα και των Αιγυπτίων ψαράδων στην ίδια περιοχή.  Η βασική κατηγορία που αντιμετωπίζουν όλοι οι  κατηγορούμενοι -πλην τριών που βαρύνονται με πλημμεληματικού βαθμού κατηγορίες- είναι η ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, με το Γενικό Γραμματέα του κόμματος και τους  κατηγορούμενους νυν και πρώην βουλευτές να κατηγορούνται και για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. 

Για την υπόθεση έχουν κληθεί να καταθέσουν 131 μάρτυρες, ανάμεσά τους και 5 προστατευόμενοι μάρτυρες-πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής, ενώ δεκάδες αναμένεται να είναι οι μάρτυρες υπεράσπισης που θα προτείνουν οι κατηγορούμενοι.  Πρώτος μάρτυρας που θα καταθέσει θα είναι ο πατέρας του Παύλου Φύσσα, που δολοφονήθηκε από τον καθ' ομολογίαν του δράστη Γιώργο Ρουπακιά τα μεσάνυχτα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι, υπόθεση από την οποία άρχισε η μεγάλη έρευνα της Δικαιοσύνης για τη δράση της Χρυσής Αυγής. 

Ωστόσο, νομική μάχη αναφορικά με την αποδιδόμενη κατηγορία περί εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και άλλες ενστάσεις αναμένεται να δοθεί κατά την έναρξη της δίκης. Οι συνήγοροι υπεράσπισης προτίθενται να επικαλεστούν και να θέσουν στην κρίση του δικαστηρίου την άποψη του μειοψηφήσαντος εισηγητή της υπόθεσης στο Συμβούλιο Εφετών Ν.Σαλάτα, ο οποίος είχε το σκεπτικό ότι βάσει της διεθνούς σύμβασης του Παλέρμο δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, εφόσον δεν έχει προκύψει προσπορισμός οικονομικού οφέλους. 

Εκτός από τις έντονες διαμαρτυρίες των τοπικών αρχών που έχει πυροδοτήσει η επιλογή του χώρου διεξαγωγής της δίκης στις φυλακές Κορυδαλλού, υπάρχει προβληματισμός και στους παράγοντες της δίκης για τη χωρητικότητα και λειτουργικότητα της δικαστικής αίθουσας που διαμορφώθηκε εκ νέου εντός των φυλακών. Με 69 κατηγορουμένους στο εδώλιο, περισσότερους από 100 συνηγόρους υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής στα έδρανα, 131 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και τα θύματα των επιθέσεων, 100 διαπιστευμένους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ αλλά και δεκάδες συγγενείς, φίλους, υποστηρικτές και απλούς πολίτες που θα θελήσουν να παρακολουθήσουν τη δίκη από τις θέσεις του ακροατηρίου οι συνθήκες εντός της αίθουσας αναμένεται να είναι ασφυκτικές. Πριν από λίγες ημέρες ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος είχε δηλώσει ότι σε αυτή τη φάση το όποιο αίτημα για  αλλαγή του χώρου της δίκης μπορεί να τεθεί μόνο ενώπιον του Δικαστηρίου, το οποίο θα κρίνει εάν συντρέχουν λόγοι μεταφοράς της δίκης σε άλλη αίθουσα. 

Πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έχει οριστεί μετά από κλήρωση η Πρόεδρος Εφετών Μαρία Λεπενιώτη. Μέλη της τριμελούς σύνθεσης κληρώθηκαν οι Ανδρέας Ντόκος και Γεσθημανή Τσουλφόγλου και Εισαγγελέας η Αδαμαντία Οικονόμου. Στην έδρα θα παρίστανται και τα αναπληρωματικά μέλη της σύνθεσης, η πρόεδρος Εφετών Μαρία Βάρκα, ο Εισαγγελέας Στέλιος Κωσταρέλλος και ο Εφέτης Δημήτρης Ανέστης.

Εν τω μεταξύ, το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής αποκαλύπτει ομιλία του πυρηνάρχη Σαλαμίνας, τον Φεβρουάριο του 2013 όπου οι αναφορές στη διαφύλαξη της φυλετικής καθαρότητας και στην ευγονική, δηλαδή την πρακτική του Χίτλερ για την επίτευξη της Άριας φυλής, προκαλούν ανατριχίλα. Ανατριχιαστική ακούγεται και η φράση ότι όποιος δεν έχει εθνικιστικές εξάρσεις είναι άτομο παθολογικά και φυλετικά νόθο, ψυχικά διεστραμμένο ή βιολογικά νόθο.