X

Πρωτόγνωρη η διαδικασία κατάθεσης των πέντε μαρτύρων της ΧΑ

Ξεκινά τη Δευτέρα η ιστορική δίκη της Χρυσής Αυγής. Ποια η καινοτομία στην κατάθεση των υπό προστασία μαρτύρων. Τι λένε οι πληροφορίες του ΑΝΤ1.

Ant1news

Του Γιώργου Καραϊβάζ

Η μεγάλη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης των νεοναζί της Χρυσής Αυγής θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη των αστυνομικών και των δικαστικών χρονικών για έναν επιπλέον λόγο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, η καινοτομία που θα συνιστά την πρωτόγνωρη ιδιαιτερότητα θα προέλθει από τον τρόπο που θα καταθέσουν οι πέντε μάρτυρες που βρίσκονται με απόφαση ανακριτή σε καθεστώς αυστηρής προστασίας.

Όπως σημειώνουν έγκυρες πηγές, οι καταθέσεις των μαρτύρων με κωδικούς α,β, γ, δ, και ε, δεν θα γίνουν όπως στο παρελθόν με αυτοπρόσωπη παρουσία στο δικαστήριο, αλλά με απευθείας ζεύξεις και ζωντανές συνδέσεις με το αστυνομικό μέγαρο της λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου έχουν κατασκευαστεί ειδικοί χώροι στον όγδοο όροφο προκειμένου από εκεί και μέσα από οθόνες κλειστού κυκλώματος προβολής, οι μάρτυρες να εκθέσουν τα στοιχεία και τις μαρτυρίες τους.

Φυσικά στις τηλεδιασκέψεις, τα πρόσωπα τους θα είναι καλυμμένα με τεχνικά εφέ αλλοίωσης για να μην αναγνωρίζονται και όπου αυτό κριθεί ως επιτακτική ανάγκη, θα υπάρχει και αλλοίωση φωνής. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο την ώρα της εξέτασης τους να παρίσταται στο χώρο δικαστικός λειτουργός, ως εγγυητής της ταυτοπροσωπίας του μάρτυρα αλλά και του αδιάβλητου της διαδικασίας.

Έτσι, θα αποφευχθούν τα τραγελαφικά φαινόμενα του παρελθόντος όταν προστατευόμενοι μάρτυρες υπό υποτιθέμενο καθεστώς ασφάλειας κλήθηκαν να  καταθέσουν μπροστά σ’ αυτούς από τους οποίους η πολιτεία έκρινε ότι χρήζουν προστασίας, ή όπως συνέβη στο προανακριτικό στάδιο της έρευνας για το μαφιόζικο συνδικάτο της χρυσής αυγής, ν’ αποκαλυφθούν στοιχεία μάρτυρα υπό προστασία σε ηγετικά μέλη της οργάνωσης.

Αύριο, θα πάρουμε μια πρώτη γεύση αυτής της τακτικής διαδικασίας, καθώς το πιθανότερο είναι το μοντέλο να εγκαινιαστεί κατά την εκφώνηση του καταλόγου των μαρτύρων κατηγορίας, όπου θα πρέπει να δηλωθεί το παρόν μέσω της τηλεδιάσκεψης.