X

Νέες διώξεις για μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα

Σε βάρος επτά ατόμων ασκήθηκαν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για υποθέσεις παράνομων πληρωμών από την προμήθεια οχημάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ant1news

Της Λίας Κοντοπούλου

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος επτά προσώπων για υπόθεση παράνομων πληρωμών από την προμήθεια οχημάτων των ενόπλων δυνάμεων από τη γερμανική εταιρεία DAIMLER άσκησαν οι επίκουροι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς Π.Παπανδρέου και Αντ.Ελευθεριάνος.

Η δίωξη στρέφεται κατά  κρατικών αξιωματούχων που ενεπλάκησαν στην επίμαχη υπόθεση, Γερμανών υπαλλήλων της εταιρείας και κατά του εκπροσώπου της στην Ελλάδα και αφορά στην προμήθεια εκατοντάδων στρατιωτικών οχημάτων και λεωφορείων συνολικού κόστους άνω των 120 εκ. ευρώ.

Οι επτά κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση τα εξής αδικήματα:

- Δωροδοκία υπαλλήλου σε βάρος του ελληνικού δημοσίου με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.

- Δωροληψία υπαλλήλου κατ' επάγγελμα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.

- Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Κατά τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης, που είχε διατάξει η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Ράικου, προέκυψε ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας υπογραφής και εκτέλεσης των επίμαχων συμβάσεων την περίοδο υπουργίας στο Εθνικής Άμυνας των Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου φέρονται ότι έγιναν παράνομες πληρωμές συνολικού ύψους τουλάχιστον δυο εκατομμυρίων ευρώ από το 2001 και έπειτα, σε κρατικούς αξιωματούχους. Οι δωροδοκίες σύμφωνα με τη δικογραφία έγιναν από διευθυντικά στελέχη της γερμανικής εταιρίας με τη μεσολάβηση Ελλήνων μεσαζόντων, προκειμένου οι  αξιωματούχοι να προωθήσουν στην ιεραρχία τις επίμαχες συμβάσεις.

Για την πραγματοποίηση των παράνομων πληρωμών φέρεται ότι ακολουθήθηκαν ιδιαίτερα τεχνάσματα, μεταξύ των οποίων η χρήση εταιρικών λογαριασμών, οι οποίοι ωστόσο ανήκαν σε τρίτα πρόσωπα προκειμένου να μη συνδέονται απευθείας με την DAIMLER. Επίσης οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι η γερμανική εταιρία διατηρούσε μαύρα ταμεία με μετρητά για τις παράνομες πληρωμές, ενώ χρησιμοποιήθηκαν ακόμα εξωχώριοι τραπεζικοί λογαριασμοί, παραπλανητικές τιμολογήσεις καθώς και τρίτοι διαμεσολαβητές.

Οι μέθοδοι των δωροδοκιών αποκαλύφθηκαν και μέσα από στοιχεία που έλαβαν  οι Εισαγγελείς μέσω δικαστική σε συνδρομής από τις αρχές των ΗΠΑ. Ανάμεσα στα στοιχεία αυτά υπάρχει και εσωτερική αλληλογραφία στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται συνομιλίες για τις δωροδοκίες. Μέσα από την αλληλογραφία φέρεται να προκύπτει το εύρος του συστήματος διαπλοκής που είχε σχηματιστεί γύρω από τις προμήθειες των εξοπλισμών την περίοδο εκείνη. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει εντοπιςτεί εσωτερικό σημείωμα στο οποίο στέλεχος της DAIMLER φέρεται να παραδέχεται ότι οι διασυνδέσεις με πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους στην Ελλάδα μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για το κλείσιμο μεγάλων παραγγελιών ιδιαίτερα στις ένοπλες δυνάμεις.