X

Κάθειρξη 8 ετών σε αστυνομικούς για βασανισμό κρατουμένου

Καταδικάστηκαν για τον βαρύτατο τραυματισμό νέου με ψυχολογικά προβλήματα μέσα στο Α.Τ, μετά από βάναυσο ξυλοδαρμό.

Ant1news

 

Της Λίας Κοντοπούλου

Ένοχοι χωρίς ελαφρυντικά κρίθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο 2 αστυνομικοί για βασανισμό κρατουμένου. Οι αστυνομικοί, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης 8 ετών με ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, κατηγορήθηκαν ότι είχαν χτυπήσει βάναυσα έναν νεαρό που αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα μέσα στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας τον Μάιο του 2007 με αποτέλεσμα να μεταφερθεί σε ημικωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο και έκτοτε να αντιμετωπίζει σοβαρά κινητικά και λεκτικά προβλήματα με βαθμό αναπηρίας άνω του 67%.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο νεαρός, ο οποίος παρουσίαζε ψυχικές διαταραχές παρενοχλούσε θαμώνες σε καφετέρια της περιοχής και διερχόμενους οδηγούς, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να προχωρήσουν στη σύλληψή του.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα βρέθηκε στην εντατική με βαρύτατα τραύματα, τα οποία, όπως απεφάνθη το δικαστήριο οφείλονταν σε άγριο ξυλοδαρμό από τους αστυνομικούς. Οι κατηγορούμενοι είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι το θύμα είχε αυτοτραυματιστεί.

Στο εδώλιο μετά από έναν μακρύ δικαστικό αγώνα, καθώς πριν από το αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα είχαν εκδοθεί 2 απαλλακτικά κάθισαν 4 αστυνομικοί. Για τους δύο ένστολους οι οποίοι βρίσκονταν στο περιπολικό δικαστές και ένορκοι αποφάσισαν τη μετατροπή της κατηγορίας σε πλημμέλημα, η οποία πλέον είναι παραγεγραμμένη και ως εκ τούτου απηλλάγησαν. Οι δύο καταδικασθέντες σε κάθειρξη αστυνομικοί άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Θεόδωρος Μαντάς δήλωσαν:  «Μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, υποδειγματική ως προς τη διεξαγωγή της, που φώτισε όλες τις πλευρές της συγκεκριμένης υπόθεσης, το δικαστήριο κατέληξε στην επιβολή αυστηρών ποινών κάθειρξης με την οποία σηματοδοτεί κατά τη γνώμη μας την πρόθεση της Δικαιοσύνης να μην επιτρέπει σήμερα την αστυνομική αυθαιρεσία πολλώ μάλλον και στην συγκεκριμένη υπόθεση που είχαν ως αποτέλεσμα να επιφέρουν βαρύτατη σωματική βλάβη στον παθόντα καθιστώντας τον έτσι καθολικά ανάπηρο σε όλη του τη ζωή.

 Επιτέλους η Δικαιοσύνη πρέπει να εγκαταλείψει τη διστακτικότητά της να τιμωρεί με την ειδική διάταξη περί βασανισμού. Δυστυχώς για τέτοιους είδους υποθέσεις η χώρα μας έχει κατ' επανάληψη καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ένας πολίτης μετατράπηκε σε φυτό στο αστυνομικό τμήμα και περιφέρεται σαν ζωντανός νεκρός. Το δικαστήριο έκρινε ότι κάποιοι έχουν ευθύνη για αυτό».