X

Τι κατέθεσε ο Σημίτης στη δίκη Τσοχατζόπουλου

Εξαιρετικά λυπηρό ότι οι αθλιότητες έγιναν επί πρωθυπουργίας μου, δήλωσε ο Κώστας Σημίτης και προκλήθηκε ένταση μεταξύ του ίδιου και του κ.Τσοχατζόπουλου.

Ant1news

Tης Λίας Κοντοπούλου

Στο ρόλο του ΚΥΣΕΑ αναφέρθηκε διεξοδικά ο Κ.Σημίτης κατά την κατάθεσή του ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου δικάζεται σε δεύτερο βαθμό ο πρώην Υπουργός Άμυνας Άκης Τςοχατζόπουλος.

Ξεκινώντας την κατάθεσή του είπε στο δικαστήριο: "Με καλέσατε και θέλω να συμβάλω στην απονομή Δικαιοσύνης.  Δεν γνωρίζω κάτι σχετικό με παράνομες πράξεις κατηγορουμένων, η γνώση  μου προκύπτει από όσα διάβασα στις εφημερίδες και αποφάσισαν τα δικαστήρια."

Ο πρώην Πρωθυπουργός ο οποίος ήταν επικεφαλής του ΚΥΣΕΑ την περίοδο που υπογράφηκαν οι επίμαχες συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων, μέσω των οποίων φαίνεται πως διακινήθηκαν μίζες εκατομμυρίων ευρώ, εξήγησε ότι οι εξοπλισμοί ήταν αναγκαίοι μετά το επεισόδιο στα Ίμια, αλλά μετά το 2001 οπότε υπεγράφη η σύμβαση του Ελσίνκι το ποσοστό τους μειώθηκε, παρότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος διαφωνούσε.

"Το ΚΥΣΕΑ" τόνισε "είναι όργανο πολιτικό αποφασίζει για τις κατευθύνσεις της πολιτικής. Ήξερε ότι υπάρχουν αντισταθμιστικά αλλά όχι ποια. Αποφάσιζε να γίνονται συμπαραγωγές. Το ΚΥΣΕΑ δεν έκανε διαπραγματεύσεις, δεν εξέταζε τιμές ούτε το περιεχόμενο συμπαραγωγής και αντισταθμιστικών. Ο Υπ. Άμυνας κινεί μέσα στο υπουργείο τη διαδικασία. Δεν έχει ελεγκτικό ρόλο το ΚΥΣΕΑ, δεν ψάχνει τις συμβάσεις."

Απαντώντας στην ερώτηση της προέδρου του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων εάν  είναι δυνατή η δωροδοκία, ο πρώην Πρωθυπουργός απάντησε ότι "κάλλιστα χωρεί, αφού έγινε, κάλλιστα είναι δυνατή" προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Γ.Παγοροπουλου, συνηγόρου υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος είπε ότι αυτό δεν έχει αποδειχθεί αλλά ερευνάται από το δικαστήριο. "Δεν ισχυρίστηκα ότι αποδείχθηκε" απάντησε ο Κ.Σημίτης "εδώ όπως προέκυψε από τη διαδικασία υπήρχαν πληρωμές σε τρία επίπεδα, στον αναπληρωτή διευθυντή, στο διευθυντή εξοπλισμών και στο ανώτατο όριο, στον Υπουργό. Όταν αυτοί οι πρωταγωνιστές συνεργάζονται, τότε αυτό είναι δυνατό. Εγώ μπορώ να πω ότι μπορεί να γίνει. Αφού έγινε.

Πρόεδρος: Πώς μπορεί να γίνει;

Κ.Σημίτης. Δεν ξέρω πώς μπορεί να γίνει, αφού δεν έχω καμία σχέση με όλα αυτά.

Πρόεδρος: Ξέρετε αν δωροδοκήθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος;

Κ.Σημίτης: Όχι, δεν έχω καμία γνώση.

Εντός της δικαστικής αίθουσας βρίσκεται και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα καταθέσει στη συνέχεια.

Eξαιρετικά λυπηρό ότι οι αθλιότητες έγιναν επί πρωθυπουργίας μου

Τη λύπη για το γεγονός ότι "οι αθλιότητες έγιναν επί πρωθυπουργίας μου", εξέφρασε στη συνέχεια της κατάθεσής ο κ. Σημίτης.

"Είναι εξαιρετικά λυπηρό ότι οι αθλιότητες έγιναν επί πρωθυπουργίας μου όταν ο στόχος ήταν να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τη χώρα", είπε ο κ.Σημίτης, ο οποίος συνεχίζει την κατάθεσή του στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Εμφανώς ενοχλημένος, σε ερώτηση της υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου για το εάν είχε προσφέρει έργο ο κατηγορούμενος πρώην Υπουργός απάντησε: " Θέλετε να πω τη γνώμη μου; Θα την πω. Δε έχει καμία σημασία  τι έργο έκανε, αν έκανε αυτό που καταλογίζουν κακώς το έκανε..."

Οι τόνοι ανέβηκαν στη δικαστική αίθουσα όταν ο Κ.Σημίτης κατηγόρησε την πλευρά Τσοχατζόπουλου ότι προσπαθεί να προκαλέσει φασαρία. "Με καλέσατε εδώ προσπαθώντας να προκαλέσετε κάποιο πολιτικό θέμα και να γίνει φασαρία" είπε σε έντονο τόνο με τους δικηγόρους να απαντούν ότι το δικαστήριο είναι εκείνο που τον κάλεσε.

Οι ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής προς τον κ.Σημίτη προκάλεσαν την αντίδραση του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος κατηγορούσε τον συνήγορο ότι παίζει παιχνίδια " Εγώ ως εκπρόσωπος του Δημοσίου δεν παίζω παιχνίδια " είπε ο συνήγορος για να του απαντήσει ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός " εσείς παίζετε...", ενώ όταν στη διακοπή της δίκης πλησίασε τον Κ.Σημίτη, εκείνος τον απέφυγε επιδεικτικά.