X

Σημίτης και Βενιζέλος «κάρφωσαν» τον Τσοχατζόπουλο

Εκρηκτικό κλίμα στο Εφετείο μεταξύ Σημίτη-Τσοχατζόπουλου. «Καρφιά» του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και του Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, κατά τις καταθέσεις τους για τις μίζες.

Ant1news



Μέσα σε εκρηκτική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε σήμερα η κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου δικάζεται σε δεύτερο βαθμό ο πρώην Υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση των εξοπλιστικών, ενώ στη συνέχεια κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Οι τόνοι ανέβηκαν έντονα στο Εφετείο Κακουργημάτων όταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος σηκώθηκε από το εδώλιο και άρχισε να κάνει ερωτήσεις στον Κώστα Σημίτη.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου του ζήτησε να συντομεύει, με αποτέλεσμα ο κατηγορούμενος πρώην Υπουργός να αρχίζει να φωνάζει σε έντονο ύφος ότι δεν υπάρχει δωροδοκία και πως η κατηγορία είναι κατασκευασμένη, με τον Κώστα Σημίτη να απαντά με «καρφιά» στον Άκη Τσοχατζόπουλο, λέγοντας πως «όπως αποδείχθηκε από την πρωτόδικη απόφαση στο Υπουργείο Άμυνας γίνονταν τα  μύρια όσα». Κατόπιν ο κ. Σημίτης, που αναφέρθηκε διεξοδικά και στο ρόλο του ΚΥΣΕΑ, αποχώρησε από την αίθουσα.

Ο πρώην Πρωθυπουργός ο οποίος ήταν επικεφαλής του ΚΥΣΕΑ την περίοδο που υπογράφηκαν οι επίμαχες συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων, μέσω των οποίων φαίνεται πως διακινήθηκαν μίζες εκατομμυρίων ευρώ, εξήγησε ότι οι εξοπλισμοί ήταν αναγκαίοι μετά το επεισόδιο στα Ίμια, αλλά μετά το 2001 οπότε υπεγράφη η σύμβαση του Ελσίνκι το ποσοστό τους μειώθηκε, παρότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος διαφωνούσε.

«Είναι εξαιρετικά λυπηρό ότι οι αθλιότητες έγιναν επί πρωθυπουργίας μου όταν ο στόχος ήταν να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τη χώρα», είπε - μεταξύ άλλων - ο κ. Σημίτης.

Μετά το τεταμένο κλίμα κατά την κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού, ακολούθησε η κατάθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος αναφέρθηκε στη φθορά που υπέστη το ΠΑΣΟΚ από την υπόθεση, ενώ δήλωσε πως δωροδοκία μπορεί να συμβεί σε όλα τα επίπεδα και τις αποφάσεις για προμήθειες.

Η υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου έφθειρε πολιτικά το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος. «Είμαι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχω διατελέσει αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Υπουργός. Η παράταξη μου έχει υποστεί πολιτική φθορά από την υπόθεση που εκδικάζεται. Εσείς δικάζετε την υπόθεση από την αρχή και υπάρχει το τεκμήριο αθωότητας. Δημοσιογραφικά, πολιτικά, κοινωνικά η ζημιά που έχει υποστεί το κόμμα μας είναι τεράστια. Από αυτήν την υπόθεση κρίθηκαν οι  εκλογές του 2012», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Είναι επώδυνο ηθικά, πολιτικά, επικοινωνιακά το γεγονός ότι σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο βρίσκεται κατηγορούμενος ένας πρώην Υπουργός, κορυφαίο στέλεχος των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κ.Σημίτη και έχουν έρθει ως μάρτυρες ο πρώην Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Είναι λίγο αυτό για το ΠΑΣΟΚ;», διερωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος.

Ακόμη υπογράμμισε ότι «σε όλες τις αποφάσεις για δημόσια έργα, σε όλα τα επίπεδα, μπορούν να υπάρξουν δωροδοκίες εάν υπάρχει η ηθική προδιάθεση όσων ασχολούνται με αυτά. Μπορεί αυτό να συμβεί ερήμην των πολιτικών στελεχών ή με την συμμετοχή τους».