X

Βάσω σε Άκη: Λυπάμαι και για σένα και για το ΠΑΣΟΚ

"Μαχαιρώματα" και "καυτοί" διαλογοί των ...πρώην συντρόφων στην δίκη για τις μίζες και τα εξοπλιστικά. Τι κατέθεσε ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Ant1news


Ανέβηκαν οι τόνοι στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου όπου, σήμερα, κατέθεσαν οι πρώην Υπουργοί και μέλη του ΚΥΣΕΑ Βάσω Παπανδρέου και Γιάννος Παπαντωνίου. 

Η πρώην Υπουργός δέχθηκε επίμονες ερωτήσεις από τον Άκη Τσοχατζόπουλο για το εάν γνώριζε πώς λειτουργούσε το ΚΥΣΕΑ και ποιος ήταν ο ρόλος του εκάστοτε Υπουργού Άμυνας στο κυβερνητικό όργανο. Η απάντησή της προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Άκη Τσοχατζόπουλου που άρχισε να φωνάζει ξανά ότι δεν δωροδοκήθηκε. 

Άκης Τσοχατζόπουλος: Κυρία Πρόεδρε, να ευχαριστήσω και το προεδρείο που εξασφάλισε την παρουσία πρώην μελών ΚΥΣΕΑ σε αυτό δικαστήριο. Με την κυρία Παπανδρέου επί χρόνια βρισκόμασταν μαζί και ζήσαμε αρκετές περιπτώσεις ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων. Το ΚΥΣΕΑ ήταν το βασικό ανώτατο όργανο, που έπαιρνε κυβερνητικές και πολιτικές αποφάσεις. Η κυρία Παπανδρέου συμφωνεί σε αυτά που λέω... Οι αποφάσεις που λαμβάνουν εκεί έχουν ισχύ για όλους. Κανείς δεν μπορεί να τις αμφισβητήσει. Γνωρίζει η κυρία Παπανδρέου ότι χώρος  ενόπλων δυνάμεων δεν είναι όπως ο χώρος του Δημοσίου.

Βάσω Παπανδρέου : Δεν κατηγορείστε για τις αποφάσεις που ελήφθησαν  στο ΚΥΣΕΑ ούτε για διαδικασία ούτε για τίποτα.  Κατηγορείστε για δωροδοκία, για την υλοποίηση των συμβάσεων κατηγορείστε.

Άκης Τσοχατζόπουλος: Αυτό είναι άλλο θέμα, δεν κάνω διάλογο μαζί σας. Δεν έχει υπάρξει καμία δωροδοκία επί θητείας μου στο Υπουργείο Άμυνας.

Βάσω Παπανδρέου: Μακάρι να είναι ψέματα. Λυπάμαι πάρα πολύ τη θέση που είσαι και για σένα και για το ΠΑΣΟΚ. Λυπάμαι αφάνταστα. 

Είχε προηγηθεί ένα ακόμα θερμό επεισόδιο μεταξύ της Βάσως Παπανδρέου και του συνηγόρου του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννη Παγορόπουλου. Αιτία αυτή τη φορά ήταν τα όσα είπε η πρώην Υπουργός για τις επιπτώσεις που είχε η υπόθεση Τσοχατζόπουλου στο ΠΑΣΟΚ. 

Βάσω Παπανδρέου: Τη μίζα την πληρώνουμε εμείς οι φορολογούμενοι και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έχει πληρώσει πολύ ακριβά την υπόθεση Τσοχατζόπουλου. Αν είναι αλήθεια όσα λέει η πρωτόδικη απόφαση γίνομαι έξω φρενών, είναι φρικιαστικά όλα αυτά. Έδωσα τη ζωή μου για το ΠΑΣΟΚ, όπως όλοι. Άλλα πιστεύαμε, άλλα θέλαμε, άλλα υπηρετήσαμε και να βλέπεις να καταρρέει ότι έκανες στη ζωή σου είναι πολύ σημαντικό. 

Γιάννης Παγορόπουλος: Όσοι πέρασαν από εδώ ή δεν άκουσαν ή δεν είδαν ή δεν ξέρουν. Το παίζουν Κινέζοι . Είναι δυνατόν, στελέχη, Υπουργοί τέτοιου επιπέδου δεν ήξεραν τίποτα; Να μην ρίχνεται ανάθεμα και εμείς αγωνιστήκαμε γι αυτό το χώρο".

Βάσω Παπανδρέου: " Το πολιτικό βάρος του κ. Τσοχατζόπουλου δεν ήταν το ίδιο με αυτών που λέτε".

 Για "τεράστια απάτη" αναφορικά με τα αντισταθμιστικά οφέλη από τα TORM1 έκανε λόγο ο Γιάννος Παπαντωνίου ο οποίος διαδέχθηκε τον Άκη Τσοχατζόπουλο στο Υπουργείο Άμυνας. Χαρακτήρισε "φοβερή και συνταρακτική" την πρωτόδικη απόφαση, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει σύστημα που να είναι αδιάβλητο από τη διαφθορά και πως δεν είναι αυτονόητη η εμπιστοσύνη του Υπουργού στις αποφάσεις των επιτελείων, καθώς μία υπογραφή μπορεί να προκαλέσει υποψίες. 

Εισαγγελέας: Όταν ήσασταν Υπ. Άμυνας είχαν υποπέσει στην αντίληψή σας να υπάρχουν υπόγειες διαδρομές χρήματος; 

Γιάννος Παπαντωνίου: Εάν είχαν υποπέσει, θα είχα λάβει τα μέτρα μου. Δεν αντελήφθην τίποτα ούτε εγώ ούτε οι μετέπειτα επιτροπές που κατέληξαν σε  πορίσματα. Μεταγενέστερα τα μάθαμε από τις γερμανικές αποφάσεις. Αν ισχύουν οι αποφάσεις είναι τρομακτικές.

Εισαγγελέας: Για τις συγκεκριμένες συμβάσεις που υπέγραψε ο κ. Τσοχατζόπουλος σας δημιουργήθηκαν απορίες;

Γιάννος Παπαντωνίου: Για τα ναυπηγεία σας βεβαιώνω ότι δεν είχα καμία αίσθηση γιατί μόλις είχε ξεκινήσει η εκτέλεση της σύμβασης δεν είχε ξεκινήσει η κατασκευή, επομένως κανείς υπηρεσιακός παράγοντας δεν ήρθε ή έδωσε έγγραφο που να έχει κάτι. Για τα ΤΟΡΜ1 διαπίστωσα ότι ως προς το επιχειρησιακό σκέλος ήταν πολύ ικανοποιημένοι αλλά για τα αντισταθμιστικά έγινε τεράστια απάτη, η Ελλάς δεν εισέπραττε από τη ρωσική εταιρεία αυτά που έπρεπε.

Εισαγγελέας: Πρόκειται για σκευωρία;

Γιάννος Παπαντωνίου: Γνωρίζω ότι υπάρχει μία πρωτόδικη απόφαση που είναι φοβερή και συνταρακτική. Λυπάμαι ιδιαίτερα για την όλη εξέλιξη που είχε η υπόθεση Τσοχατζόπουλου.