X

Αντισυνταγματική η εισφορά αλληλεγγύης έκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο

Αφορά τους συνταξιούχους του Δημοσίου και έχει αναδρομική ισχύ μόνο για όσους προσέφυγαν.

Ant1news



Της Λίας Κοντοπούλου

Σε νέα διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με ισχυρή πλειοψηφία 25-9 κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι είναι αντισυνταγματική η εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων του Δημοσίου τομέα. Νομική μάχη δόθηκε για το εάν η απόφαση θα έχει αναδρομική ισχύ για όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου με τους δικαστές να καταλήγουν οριακά (15-12) ότι η αναδρομικότητα αφορά μόνο όσους προσέφυγαν.

Η μη αναδρομική εφαρμογή της δικαστικής απόφασης για όσους δεν έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη κρίθηκε αναγκαία από τους συμβούλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου λόγω της αρνητικής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό έκριναν οι δικαστές ότι δεν δημιουργείται «μαύρη τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμού κάτι που να γινόταν θα σηματοδοτούσε την αναγκαιότητα εξεύρεσης ισοδυνάμων.

Στους συνταξιούχους του Δημοσίου που είχαν προσφύγει στα δικαστήρια θα τους επιστραφούν τα ποσά της εισφοράς αλληλεγγύης που έχουν παρακρατηθεί. Η ισχύ της απόφασης θα αρχίσει με την καθαρογραφή της και ο υπολογισμός των αναδρομικών θα γίνει με βάση την ημερομηνία που οι ενδιαφερόμενοι κατέθεσαν την προσφυγή.

Να σημειωθεί ότι η διαφορά των 7 ψήφων των συμβούλων που παρατηρείται κατά τις δύο ψηφοφορίες που έγιναν στην Ολομέλεια, οφείλεται στην δικαιολογημένη απουσία ορισμένων δικαστών από την δεύτερη διάσκεψη.