X

Ένταση στη δίκη Τσοχατζόπουλου

«Ομολόγησε να τελειώνουμε» είπε ο Ζήγρας στον Άκη Τσοχατζόπουλο. Τι του απάντησε εκείνος. Στο δικαστήριο και η Βίκυ Σταμάτη.

Ant1news

Της Λίας Κοντοπούλου

Πιθανότατα σε επόμενη συνεδρίαση θα αποφασίσει το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων αναφορικά με το αίτημα της Βίκυς Σταμάτη να αποφυλακιστεί. Όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος του Δικαστηρίου σήμερα οι Δικαστές θα αποφανθούν επί του αιτήματος αποφυλάκισης του επιχειρηματία Γιώργου Σαχπατζίδη, στον οποίο έχει επιβληθεί ποινή κάθειρξης 13 ετών από το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο. Ο επιχειρηματίας στην αίτηση του επικαλείται λόγους υγείας και η Εισαγγελέας έχει προτείνει το αίτημά του να γίνει δεκτό με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Νωρίτερα στη δικαστική αίθουσα οι τόνοι ανέβηκαν κατά τη διάρκεια εξέτασης του πρώην Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Μανούσου Παραγιουδάκη, με τον Άκη Τσοχατζόπουλο να διαμαρτύρεται έντονα στην Πρόεδρο του Δικαστηρίου, επειδή όπως είπε δεν τον άφησε να κάνει ερωτήσεις στον μάρτυρα.

Άκης Τσοχατζόπουλος: Κύριε μάρτυρα, ποιος αποφασίζει για τις προμήθειες εξοπλιστικού που έχει εγκριθεί πιο πριν από το ΚΥΣΕΑ από μια άλλη διαδικασία. Δεν είναι διαδικασίες αυθαίρετες. Υπήρξαν σπατάλες; Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω τίποτα για σπατάλες, δεν υπέπεσε κάτι στην αντίληψή μου. Πρόεδρος: Πηγαίνετε κύριε μάρτυρα. Α. Τσοχατζόπουλος: Γιατί το κάνετε αυτό κυρία μου; Με διακόπτετε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, δεν με αφήνετε να μιλήσω. Παρακαλώ, τι τρόπος είναι αυτός; Γιατί δεν με αφήνετε να μιλήσω. Πρόεδρος: Σας παρακαλώ. Α. Τσοχατζόπουλος: Μπράβο κυρία Πρόεδρε, συγχαρητήρια . Κλείνετε υποθέσεις, τις κουκουλώνετε.

Ένταση επικράτησε και όταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος απείλησε με αγωγή τους δικηγόρους του δημοσίου που παρίστανται ως πολιτική αγωγή. Αφορμή στάθηκε η τοποθέτηση της πολιτικής αγωγής ότι οι συμβάσεις που φέρουν την υπογραφή του Άκη Τσοχατζόπουλου στάθηκαν η αιτία να μην παραληφθούν τα υποβρύχια. Ακολούθησε η έκρηξη του πρώην Υπουργού με τον εξάδελφό του Νίκο Ζήγρα να του φωνάζει να ομολογήσει.

Α. Τσοχατζόπουλος: Είστε συκοφάντες, ψεύτες, άσχετοι, είστε σε διατεταγμένοι υπηρεσία. Είναι προσβολή, δεν έχετε το δικαίωμα, είναι ύβρεις αυτά που λέτε είναι συκοφαντίες και λάσπη.

Πολιτική Αγωγή:  Σιγά μην είναι συκοφαντία και λάσπη η αλήθεια. Α. Τσοχατζόπουλος: Πρακτοράκι, πράκτορες. Αυτά είναι χυδαίες και απαράδεκτες ύβρεις.

Πολιτική Αγωγή: Έχουμε φάει τη ζωή μας με αυτές  τις συμβάσεις.

Α. Τσοχατζόπουλος: Να τελειώνει η υπόθεση, να πάμε στα δικαστήρια, θα σας κάνω αγωγή. Οι συμβάσεις ήταν άψογες, οι καλύτερες.

Ν. Ζήγρας: Ομολόγησε να τελειώνουμε. Α. Τσοχατζόπουλος: Κύριε, εσύ είσαι άρρωστος.

Ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδάκης ολοκλήρωσε την κατάθεση του με την παραδοχή ότι η τελική απόφαση για την επιλογή των εξοπλιστικών ανήκε στον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας. Ο μάρτυρας κλήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης υπογραμμίζοντας ότι ουδέποτε άκουσε για έκνομη δράση του Υπουργού. "Εξηγώ όμως ότι από τον όρκο μας έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον πολιτικό προϊστάμενο. Αν άκουγα κάτι, που δεν άκουσα, θα το έλεγα ευθαρσώς στον Υπουργό. Θα του έλεγα: "Υπουργέ, ακούγεται αυτό το πράγμα", είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παραγιουδάκης, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος έκανε μια εισήγηση που είχε στηριχθεί σε σοβαρά στοιχεία. "Όλοι υπογράψαμε" είπε ο μάρτυρας και συνέχισε "Κατά τεκμήριο πιστεύαμε ότι δεν μπορούσε να γίνει δωροδοκία. Ως το επίπεδο των Αρχηγών δεν βλέπω ότι ήταν δυνατή η δωροδοκία από εκεί και πάνω δεν γνωρίζω".