X

Την ενοχή των κατηγορουμένων στην υπόθεση ΕΡΜΗΣ ζήτησε η εισαγγελέας

"Είναι υπεύθυνοι γιατί εισηγήθηκαν την υπογραφή μιας μη επωφελούς σύμβασης" ανέφερε η εισαγγελέας στην αγόρευση της, ενώ τόνισε "δεκαέξι χρόνια μετά, το σύστημα δεν λειτουργεί..."

Ant1news

Της Λίας Κοντοπούλου

Καταπέλτης ήταν η Εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται η υπόθεση προμήθειας του συστήματος τηλεπικοινωνιών του στρατού ΕΡΜΗΣ 2. Στην αγόρευσή της στράφηκε όχι μόνο κατά των κατηγορουμένων Γ. Σμπώκου, Αντώνη Κάντα και Ν.Λεονταρίτη, αλλά και κατά του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος ωστόσο δεν περιλαμβάνεται στους κατηγορουμένους της υπόθεσης, καθώς δεν είχε απαγγελθεί κατηγορία σε βάρος του λόγω παραγραφής.

"Ο Τσοχατζόπουλος επιδόθηκε στην κατάρτιση ενός σχεδίου απιστίας, προκειμένου να ελαττώσει την περιουσία του ελληνικού δημοσίου, τοποθετώντας σε καίριες θέσεις  έμπιστους δικούς του ανθρώπους"  είπε η εισαγγελική λειτουργός, η οποία ζήτησε την ενοχή του πρώην διευθυντή εξοπλισμών του Υπουργείου Άμυνας Γ. Σμπώκου, του αναπληρωτή του Αντώνη Κάντα και του πρώην στελέχους της διεύθυνσης Ν. Λεονταρίτη για το αδίκημα της συνέργειας σε απιστία σε βάρος της υπηρεσίας.

Καταδικαστική ήταν η πρόταση και ως προς τις αξιόποινες πράξεις της παθητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, οι οποίες βαραίνουν μόνο τον Αντώνη Κάντα.

Η εισαγγελέας τόνισε ότι οι κατηγορούμενοι μερίμνησαν προκειμένου η σύμβαση να γίνει για τη Siemens με επωφελείς διατάξεις, έτσι ώστε να ζημιωθεί η περιουσία του ελληνικού Δημοσίου. 

"Είναι υπεύθυνοι» ανέφερε «γιατί εισηγήθηκαν την υπογραφή μιας μη επωφελούς σύμβασης. Η Siemens λειτουργούσε ως το αόρατο χέρι που κινούσε τα νήματα με ταχύτητες φωτός.» 

Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας αναφέρθηκε στην αναποτελεσματικότητα του συστήματος Ερμής, λέγοντας χαρακτηριστικά : "Δεκαέξι χρόνια μετά, το σύστημα δεν λειτουργεί. Είναι μια σειρά μισοτελειωμένου, άχρηστου, μη-λειτουργικού και αναχρονιστικού συστήματος. Θα μπορούσαμε να κάνουμε χρήση του;  Όχι, κύριε πρόεδρε. Ποιον ενδιέφερε, άλλωστε; Τον κύριο Τσοχατζόπουλο και τους συνεργούς του; Προφανώς όχι". 

Μιλώντας δε, για το σύνολο των υποθέσεων που αφορούν μίζες σε διάφορα προγράμματα που ζημιώνουν το Δημόσιο, η εισαγγελέας Εφετών είπε "το ποινικό δίκαιο δεν μπορεί να λύσει τα φαινόμενα διαφθοράς, μπορεί όμως να τα καταστείλει".