X

Αποφυλακίζονται Γερμενής και Ηλιόπουλος

Ελεύθεροι υπό όρους οι δύο χρυσαυγίτες βουλευτές καθώς συμπληρώθηκε το 18μηνο προσωρινής κράτησης.

Ant1news


Της Λίας Κοντοπούλου

Με αυστηρούς περιοριστικούς όρους αποφυλακίζεται στις 11 Ιουλίου ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής, λόγω συμπλήρωσης 18μηνου προσωρινής κράτησης. Στον κατηγορούμενο επιβάλλονται οι όροι της διανυκτέρευσης στην οικία του, της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού Αττικής και της μετακίνησης του με πλωτά και εναέρια μέσα, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης 6 φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα.

Για τον ίδιο λόγο αποφυλακίζεται την ίδια μέρα και ο συγκατηγορούμενός του Παναγιώτης Ηλιόπουλος, στον οποίο επιβάλλονται οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης 2 φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων διέκοψε για τις 29 Ιουνίου, όπου πιθανότατα το δικαστήριο θα αποφανθεί για το εάν η οικογένεια Φύσσα και τα θύματα των επιθέσεων μπορούν να παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες στη δίκη. Μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, οι γονείς και οι φίλοι του Παύλου Φύσσα αποχώρησαν από την διαδικασία, ιδιαίτερα συγκινημένοι μετά την τελευταία τοποθέτηση της δικηγόρου, Ελένης Ζαφειρίου.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης, όπου μία αναφορά σε "φερόμενα θύματα" από συνήγορο υπεράσπισης προκάλεσε την αντίδραση των δικηγόρων της οικογένειας Φύσσα, οι οποίοι είπαν στο δικαστήριο: "Να παρακαλέσουμε τους συναδέλφους να μην αναφέρονται σε φερόμενα ως θύματα, υπάρχει θύμα ο Παύλος. Τα ακούν και οι γονείς του αυτά. Θέλω να πιστεύω ότι αυτά λέγονται εν τη ρύμη του λόγου".

Νωρίτερα η Δήμητρα Βελέντζα, δικηγόρος κατηγορούμενων στην υπόθεση, τόνισε : "πρόκειται για ένα καθαρά νομικό ζήτημα. Οι  συνάδελφοι της πολιτικής αγωγής κατέφυγαν σε σχόλια άσχετα με το ζήτημα. Το συγκεκριμένο αδίκημα (187) δεν μπορεί να συγκεκριμενοποιηθεί. Είναι σαφές ότι δεν χωρεί παράσταση πολιτικής αγωγής. Καμία απολύτως ενόχληση δεν δημιουργεί στην υπεράσπιση η αναφορά στο παραπεμπτικό βούλευμα. Ούτε η εγκληματική οργάνωση έφτιαξε τις πράξεις, ούτε οι πράξεις την εγκληματική οργάνωση".

Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Αλεξιάδης, δικηγόρος του Γιάννη Λαγού, επισήμανε πως : "Ένας πύρινος λόγος δεν μπορεί να θεωρηθεί ως προτροπή σε τέλεση εγκληματικής ενέργειες. Γι αυτό το λόγο δεν απέδωσε το βούλευμα στον εντολέα μου καμία περαιτέρω συμμετοχή σε εγκληματική πράξη".

Στο μεταξύ την αντίδραση των συνηγόρων πολιτικής αγωγής προκάλεσε και η αποστροφή του δικηγόρου του Γιάννη Λαγού: "Οι αναφορές της πολιτικής αγωγής ταιριάζουν σε κάτι άλλες δίκες που γίνονται στη Μόσχα!"