X

ΣτΕ: «Ναι» στην κατεδάφιση αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις

Με την απόφαση αυτή το Συμβούλιο της Επικρατείας άναψε το πράσινο φως, ώστε να κατεδαφιστούν αυθαίρετες κατασκευές και εγκαταστάσεις στα Τουρκοβούνια.

Ant1news

Της Λίας Κοντοπούλου

Κάθε αυθαίρετο κτίσμα σε δάσος ή αναδασωτέα έκταση θα κατεδαφίζεται άμεσα, ανεξάρτητα από το εάν η έκταση είναι δημόσια ή ιδιωτική. Αυτό αποφάσισε το Ε’ τμήμα του Συμβούλιου της Επικρατείας το οποίο άναψε το πράσινο φως, ώστε να κατεδαφιστούν αυθαίρετες κατασκευές και εγκαταστάσεις στα Τουρκοβούνια. 

Οι Σύμβουλοι της Επικρατείας, αφού ερμήνευσαν  το Σύνταγμα και την δασική νομοθεσία  με την την υπ΄ αριθμ. 2215/2015 απόφασή τους έκριναν ότι «οικοδομές, κτίσματα και πάσης φύσεως κατασκευές που έχουν ανεγερθεί είτε μέσα σε δημόσια ή ιδιωτικά δάση ή δασικές εκτάσεις είτε μέσα σε δημόσιες ή ιδιωτικές αναδασωτέες εκτάσεις οι οποίες έχουν καταστραφεί από πυρκαγιά ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία, προερχόμενη από ανθρώπινη ενέργεια ή από φυσική αιτία, κατεδαφίζονται ύστερα από απόφαση του αρμοδίου οργάνου». 

Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι  «το μέτρο της κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών επιβάλλεται υποχρεωτικώς από τον νόμο, ανεξάρτητα από τον χαρακτήρα της έκτασης ως δημόσιας ή ιδιωτικής, διότι τυχόν δικαιώματα ιδιωτικού δικαίου σε δασική ή αναδασωτέα έκταση δεν αποκλείουν την εφαρμογή της νομοθεσίας, κατ’ εφαρμογή της οποίας εκδόθηκε η  πράξη κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών». 

Το Συμβούλιο Επικρατείας απασχόλησε αίτηση ανάκλησης της απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής που είχε διατάξει την κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών και εγκαταστάσεων όπως οικία, στάβλος, μαντρί, κοτέτσι κ.λπ  που είχαν ανεγερθεί σε δημόσια δασική αναδασωτέα έκταση εμβαδού 7.968 τ.μ. στη θέση «Λόφος Κόκκου-Ομορφοκκλησιά Βεΐκου. Οι κληρονόμοι του ιδιοκτήτη των αυθαιρέτων προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, όμως οι Σύμβουλοι της Επικρατείας απέρριψαν τους ισχυρισμούς τους και επικύρωσαν την απόφαση για κατεδάφιση.