X

Μαθήματα στο ΤΕΙ μπορεί να ξεκινήσει πλέον ο Ρωμανός

Ο νόμος, που είχε ψηφιστεί από τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν μπορούσε να εφαρμοστεί μέχρι τώρα.

Ant1news



Της Λίας Κοντοπούλου 

Τη δυνατότητα να λαμβάνουν εκπαιδευτικές άδειες υπό το καθεστώς της  ηλεκτρονικής επιτήρησης με το «βραχιολάκι γεωεντοπισμού» έχουν πλέον κρατούμενοι φοιτητές και σπουδαστές ΑΕΙ, ΤΕΙ κ.λπ., όπως στην περίπτωση του νεαρού Νίκου Ρωμανού.

Αν και ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί από τον Δεκέμβριο του 2014, μέχρι τώρα δεν μπορούσε να εφαρμοστεί, καθώς δεν είχε εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση των συναρμοδίων Υπουργών Δικαιοσύνης, Παιδείας και Αναπλ. Υπ. Οικονομικών με την οποία θα καθορίζονταν οι λεπτομέρειες χορήγησης των αδειών με «βραχιολάκι».

Στην υπουργική απόφαση επισημαίνεται ότι οι κρατούμενοι, υπόδικοι και κατάδικοι που είναι φοιτητές ή σπουδαστές Α.Ε.Ι., κ.λπ. «δικαιούνται την παρακολούθηση των μαθημάτων τους, εργαστηρίων, καθώς και τη συμμετοχή στις εξετάσεις και εξ αποστάσεως, εφόσον το επιθυμούν ή έχει απορριφθεί το αίτημα τους για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας από το συμβούλιο του άρθρου 70 παράγραφος 1 του Σωφρονιστικού Κώδικα».

Οι αιτήσεις για παρακολούθηση μαθημάτων εξ αποστάσεως θα υποβάλλονται στο συμβούλιο της φυλακής και μαζί θα προσκομίζονται τα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν την εγγραφή του κρατούμενου στο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, το συμβούλιο της φυλακής «οφείλει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης επικοινωνίας του κρατούμενου με το εκπαιδευτικό προσωπικό του τμήματος φοίτησης και την πρόσβαση σε τεχνικά μέσα για την  εξ αποστάσεως παρακολούθηση καθώς και για την μελέτη και τη συμμετοχή στις εξετάσεις».

Ακόμη, προβλέπεται η εξασφάλιση ειδικών χώρων οι οποίοι θα διατίθενται στους κρατούμενους για να μελετούν και για να  εξετάζονται, καθώς επίσης και δυνατότητα ελεγχόμενης πρόσβασης στο διαδίκτυο παρουσία εκπαιδευτικού ή κοινωνικού λειτουργού.

Το κόστος για τη χρήση της συσκευής ηλεκτρονικής επιτήρησης ανέρχεται στο ποσό των 15 ευρώ/ημέρα και θα επιβαρύνει τον κρατούμενο. Σε περίπτωση αποδεδειγμένης οικονομικής αδυναμίας του κρατούμενου το κόστος θα καλύπτεται από το Ελληνικό Δημόσιο.

Σε περίπτωση που ο κρατούμενος φοιτητής παρακολουθεί με επιτυχία τις σπουδές του θα τύχει ευεργετικού υπολογισμού  έκτισης των ημερών της ποινής του, όπου κάθε μία μέρα σπουδών θα αντιστοιχεί σε 3 ημέρες έκτισης ποινής.