X

Κακουργηματικές διώξεις για κακοδιαχείριση στο Γηροκομείο Αθηνών

Κατηγορίες για απιστία και υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος σε μέλη του Δ.Σ, για ποσά που προκαλούν ίλιγγο.

Ant1news

Της Λίας Κοντοπούλου

Κατηγορίες για απιστία και υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος  αποδίδονται σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών (Γηροκομείο –Πτωχοκομείο) μετά την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας για υποθέσεις κακοδιαχείρισης την περίοδο 2008-20013.

Από την προκαταρκτική εξέταση διαπιστώθηκε η τέλεση σωρείας διαχειριστικών παραβάσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Ανάμεσα στις οικονομικές «ατασθαλίες» που ερευνήθηκαν ήταν η μίσθωση με αδιαφανείς διαδικασίες ακινήτων που ανήκουν στο Γηροκομείο, τα οποία φαίνονταν κενά αλλά στην πραγματικότητα κατοικούνταν όπως έδειξαν οι μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος, η μη είσπραξη ή ακόμα και διαγραφή των ενοικίων που οφείλονταν στο Γηροκομείο και η ενοικίαση μικρού μέρους από τα εκατοντάδες  ακίνητα που του ανήκουν με αποτέλεσμα να χάνονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Επιπλέον, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ φαίνεται να έχουν αναληφθεί από κληροδοτήματα χωρίς την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών, η μη είσπραξη των οφειλομένων τροφείων υπολογίζεται σε 470 χιλιάδες ευρώ, η «δωρεάν» φιλοξενία ατόμων στο ίδρυμα Εστία Αθηνών που στεγάζεται στο χώρο του Γηροκομείου προκάλεσε ζημιά 280 χιλιάδων ευρώ, ενώ χρήματα των ηλικιωμένων τροφίμων που τα είχαν εμπιστευτεί στη διοίκηση του σωματείου –περίπου 290χιλιάδες ευρώ- φαίνεται πως έκαναν φτερά.

Τέλος, οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι είχαν συναφθεί συμβάσεις με φυσικά πρόσωπα που εμφανίζονταν ως σύμβουλοι με αποδοχές 2.500-4.500 ευρώ μηνιαίως χωρίς όμως να προσφέρουν υπηρεσίες στο Γηροκομείο, είχε προσληφθεί τεχνικό προσωπικό που επισκεύαζε την οικία μέλους του Δ.Σ. χρεώνοντας τα ταμεία του Γηροκομείου, ενώ είχαν ανατεθεί λογιστικές εργασίες σε εταιρείες τη στιγμή που το ίδρυμα διέθετε δικό του λογιστήριο.

Η έρευνα μετά από παραγγελία της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Ράϊκου είχε ανατεθεί στους επίκουρους εισαγγελείς  Αντ.Ελευθεριάνο και Π.Παπανδρέου, οι οποίοι κατέληξαν στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος  για αδικήματα όπως:

-Απιστία σχετική με την υπηρεσία, το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

-Υπεξαίρεση στην υπηρεσία, το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

-Υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, που το έχουν εμπιστευθεί στον υπαίτιο λόγω της ιδιότητά του ως εντολοδόχου, το συνολικό αντικείμενο της οποίας υπερβαίνει σε ποσό τις 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

-Απιστία, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ,  κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.