X

Διώξεις για κύκλωμα διακίνησης παράνομων μεταναστών

Ανάμεσά τους ένα στέλεχος της ΕΥΠ, ένας αξιωματικός της ΕΛΑΣ που υπηρετούσε μέχρι πρότινος στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και ένας δικηγόρος.

Ant1news

Της Λίας Κοντοπούλου

Οκτώ πρόσωπα, ανάμεσά τους ένα στέλεχος της ΕΥΠ, ένας αξιωματικός της ΕΛΑΣ που υπηρετούσε μέχρι πρότινος στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και ένας δικηγόρος διώκονται για το κύκλωμα διακίνησης παράνομων μεταναστών, το οποίο αποκαλύφθηκε μετά από ανώνυμες καταγγελίες και καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών.

Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, διακίνηση λαθρομεταναστών, ενεργητική και παθητική δωροδοκία. 

Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, οι κατηγορούμενοι αποτελούσαν ένα οργανωμένο  κύκλωμα που είχε πρόσβαση στον κρατικό μηχανισμό και διακινούσε επί μακρόν παράνομους μετανάστες από και προς τη χώρα, αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά. 

Συγκεκριμένα, για τον αξιωματικό της Αστυνομίας, ο οποίος ήταν αρμόδιος για τη χορήγηση αδειών σε αλλοδαπούς που ήθελαν να αποχωρήσουν οικιοθελώς  από τη χώρα τους χορηγούσε με τη βοήθεια συνεργών του τα σχετικά έγγραφα με το…  αζημίωτο, εισπράττοντας κατά μέσω όρο 1.500 ευρώ από κάθε έναν παράνομο μετανάστη.

Ωστόσο, η υπεράσπιση κάνει λόγο για μία στημένη υπόθεση, η οποία αποτελεί συρραφή παλαιότερων υποθέσεων που δεν απέδειξαν τίποτε σχετικό και ανώνυμων καταγγελιών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν προσωπικές έχθρες και υπηρεσιακές έριδες. 

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι οι καταγεγραμμένες συνομιλίες, όπου σε κάποιες από αυτές ο κατηγορούμενος αξιωματικός μιλώντας σε τρίτο πρόσωπο αναφέρεται στα εσωκομματικά του κυβερνώντος κόμματος, την πολιτική ηγεσία του Υφυπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και τις κρίσεις των αξιωματικών.

Η συγκεκριμένη δικογραφία πλέον βρίσκεται στα χέρια του ανακριτή εγκλημάτων διαφθοράς Κωνσταντίνο Σαργιώτη, ο οποίος έχει ήδη αρχίσει να καλεί σε απολογία τους εμπλεκομένους, ενώ την ίδια ώρα εκκρεμεί η εκτέλεση τουλάχιστον δύο ενταλμάτων σύλληψης.