X

Εισαγγελία Αθηνών: Έρευνα για ποινικές ευθύνες για τα οχήματα της Volkswagen

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, λόγω του μεγάλου αριθμού οχημάτων με «πειραγμένο» λογισμικό που κυκλοφορούν και στην ελληνική αγορά.

Ant1news

Προκαταρτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες σε σχέση με τα οχήματα που εισήχθησαν και τέθηκαν σε κυκλοφορία φέροντας λογισμικό που παραποιεί τις καταγραφόμενες τιμές ρύπων, διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Πρόκειται για το γιγάντιο σκάνδαλο που προκάλεσε η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, η οποία παραδέχτηκε ότι το λογισμικό παραποίησης των τιμών των ρύπων είχε τοποθετηθεί σε 8 εκατομμύρια ντιζελοκίνητα οχήματα σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Handelsblatt, επικαλούμενο μια επιστολή που έστειλε ο όμιλος σε μέλη του κοινοβουλίου.

Στην επιστολή, με ημερομηνία 2 Οκτωβρίου την οποία έχει συνυπογράψει ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και νυν λομπίστας της VW Τόμας Στεγκ, αναφέρεται ότι από το σκάνδαλο επηρεάζονται οχήματα με κινητήρες ντίζελ 1.2, 1.6 και 2.0 λίτρων.

Οι συντάκτες της επιστολής ζητούν συγγνώμη «για το λάθος μερικών προσώπων» και δεσμεύονται να ρίξουν άπλετο φως στην υπόθεση, επισημαίνει η Handelsblatt. Επίσης ξεκαθαρίζουν ότι όλα τα αυτοκίνητα που επηρεάζονται από το σκάνδαλο θα ανακληθούν για επισκευή «και φυσικά θα αναλάβουμε το κόστος».

Μέχρι τώρα η VW είχε παραδεχθεί ότι τοποθέτησε το εν λόγω λογισμικό σε 11 εκατομμύρια ντιζελοκίνητα οχήματα σε όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και 2,8 εκατομμύρια στη Γερμανία. Σε επιστολή που έλαβε χθες το πρακτορείο Reuters η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία απολογείται στους Αμερικανούς καταναλωτές, ζητώντας συγγνώμη και σημειώνοντας ότι η διόρθωση του συστήματος μέτρησης θα πάρει χρόνο.