X

Παρασκευόπουλος για Πανούση: Το κράτος συνομιλεί με κρατούμενους, δεν εκβιάζεται

Ο Υπ. Δικαιοσύνης απαντά σε όλα τα ζητήματα που άνοιξαν μετά τις καταγγελίες του Γ.Πανούση.

Ant1news

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος μιλώντας, στο Mega, στον απόηχο των καταγγελιών Πανούση, σημείωσε ότι ουδέποτε έγινε συζήτηση και διαπραγμάτευση για τα υπό διαπραγμάτευση νομοθετήματα και προέβαλε ως απόδειξη ότι, ο νόμος που προέκυψε περιείχε πολλές ρυθμίσεις που δεν συμφωνούσαν με τα αιτήματα κάποιων κρατουμένων, αιτία που προκάλεσε τις σε βάρος του επιθέσεις.

«Άλλο θέμα είναι η νομοθεσία και το πως θα ετοιμαστεί και θα ψηφιστεί από τη Βουλή και άλλο ένα αίτημα που αφορά μια απεργία πείνας ή μια συνθήκη στις φυλακές» είπε σχετικά.

Ερωτηθείς αν είναι υπέρ των συνομιλιών του κράτους με τους κρατούμενους, τόνισε ότι «κάποιος μπορεί να είναι έτοιμος να σκοτώσει άνθρωπο και μια συνομιλία μαζί του να οδηγήσει σε σωτηρία».

«Δεν παύει ο κρατούμενος να είναι άνθρωπος», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός και συμπλήρωσε ότι «η πολιτεία θα πρέπει να τον ακούσει στοργικά, καθώς αυτός είναι ο θεσμικός της ρόλος. Ωστόσο «η πολιτεία δεν εκβιάζεται», τόνισε.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος, σε περίπτωση που υπάρχουν απειλές ή αξιόποινες πράξεις, είναι η πολιτεία να κινηθεί με θεσμικό τρόπο, διευκρίνισε ο Ν.Παρασκευόπουλος και διερωτήθηκε «πώς μπορεί κάποιος να συνεχίζει τη συζήτηση ενώ απειλείται».

Επαναλαμβάνοντας ότι και ο ίδιος έχει γίνει στόχος απειλών, σημείωσε ότι η επικοινωνία με τους κρατούμενους δεν είναι μόνο θέμα του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του οποίου τα στελέχη είναι αρμόδια γα την εξάρθρωση του εγκλήματος.

«Μπορεί οι απειλές σε αυτόν να ήταν και πιο σοβαρές από αυτές που αφορούσαν εμένα» είπε αναφερόμενος στο ζήτημα των απειλών του Γιάννη Πανούση, συμπληρώνοντας ότι δεν πρέπει να το «ψέξει το γεγονός ότι ακολούθησε έναν άλλο δρόμο».

Ο ρόλος του Πάνου Λάμπρου

Αναφορικά με το ζήτημα του μέχρι πρότινος μετακλητού υπαλλήλου του υπουργείου Δικαιοσύνης, Πάνου Λάμπρου, από τον οποίο ζητήθηκε να συνδράμει στην επαφή του υπουργείου με τους κρατούμενους, επιβεβαίωσε ότι ο Π.Λάμπρου είναι μετακλητός υπάλληλος από τον Μάρτιο του 2015, ότι η τοποθέτησή του στη συγκεκριμένη θέση δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και ότι στο τέλος του καλοκαιριού έληξε η θητεία του.

Εξέφρασε, πάντως, την πεποίθηση ότι θα χυθεί φως στις καταγγελίες Πανούση, επισημαίνοντας ότι «είναι ήσυχος», αφού του θέματος έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη και η κορυφαία εισαγγελέας.

Για τη συνεργασία του με τον πρώην Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας φιλίας τους, έχουν διαφωνήσει πάρα πολλές φορές, ενώ διαφώνησε με το ότι έχει δει το φως της δημοσιότητας φερόμενη επίσκεψη της αστυνομίας στις φυλακές, με σκοπό τις έρευνες για τον τρόπο χειρισμού από τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Κληθείς να σχολιάσει τις επιθέσεις της κυβέρνησης προς τον Γιάννη Πανούση, αρνήθηκε να το κάνει, καθώς, όπως είπε, είναι μέλος της κυβέρνησης και ως Υπουργός Δικαιοσύνης, έχει κάποιες οριακές αρμοδιότητες που αφορούν στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

«Ο δικός μου ρόλος είναι να εγγυώμαι την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητά της» τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν θέλει να επεκταθεί, όσο η έρευνα της Δικαιοσύνης βρίσκεται σε εξέλιξη.