X

“Καμπανάκι” για την αποφυλάκιση κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Επίσπευση της διαδικασίας ζήτησε η πρόεδρος του δικαστηρίου. Η περιγραφή των δραματικών στιγμών από αστυνομικό της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Ant1news

«Καμπανάκι» για την αποφυλάκιση κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής έκρουσε η πρόεδρος του δικαστηρίου, απευθυνόμενη στους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής κατά τη διάρκεια του σχολιασμού κατάθεσης μάρτυρα. «Συντομεύετε», είπε η κ. Λεπενιώτη, «θα λήξει το Φεβρουάριο ο χρόνος των προφυλακίσεων και θα διαμαρτύρεστε μετά ότι καθυστερεί η δίκη».

Η πρόεδρος του δικαστηρίου υπέβαλε σωρεία ερωτήσεων για τις ενέργειες της Αστυνομίας το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα. Εξετάζοντας τον Αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ, Χρήστο Δεληγιάννη, στάθηκε στο εάν αυτός και οι συνάδελφοί του, που έσπευσαν στην καφετέρια Κοράλλι,  μπορούσαν να αποτρέψουν όσα έγιναν τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013.

«Η δουλειά σας είναι να αποτρέπετε καταστάσεις, όχι να βλέπετε και να ενημερώνετε το κέντρο, αυτό τουλάχιστον θέλει ο κόσμος», επεσήμανε στον μάρτυρα.

  • Πρόεδρος: Αν και οι 8 αστυνομικοί είχατε φτάσει μαζί στο σημείο δεν θα μπορούσε  να είχε αποτραπεί το αποτέλεσμα;
  • Μάρτυρας: Αμφιβάλλω, με την ταχύτητα που έγινε το περιστατικό.
  • Πρόεδρος: Αν επρόκειτο για μια ληστεία;
  • Μάρτυρας: Είναι πολύ διαφορετικό γι αυτό έχουμε εκπαιδευτεί. Ήμασταν πολύ λίγοι και δεν γνωρίζαμε τις προθέσεις τους. Θα μπορούσαν αυτά τα άτομα να έχουν επιτεθεί και σε εμάς. Δεν έγινε αυτό αλλά δυστυχώς έγινε αργότερα, χτύπησαν τον Φύσσα.
  • Πρόεδρος: Δεν μπορούσατε να κάνετε κάτι άλλο ;
  • Μάρτυρας: Τι άλλο να μπορούσα; Μπήκα μέσα στο περιστατικό τι άλλο μπορούσα να κάνω;
  • Πρόεδρος: Η δουλειά σας είναι να αποτρέψετε καταστάσεις, αυτό περιμένει ο κόσμος, όχι απλά να ενημερώνετε το Κέντρο.
  • Μάρτυρας : Το ξέρω, αλλά εμείς δυστυχώς δεν μπορέσαμε να κάνουμε κάτι... Προφανώς το Κέντρο έστειλε εμάς να δώσουμε την εικόνα ενός περιστατικού το οποίο εξελίχθηκε διαφορετικά και δεν μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε. Το Κέντρο, όταν ενημερώνει, δεν μπορεί να έχει εικόνα αν το περιστατικό είναι πραγματικό ή όχι. Δεν είναι εύκολο να φύγει, χωρίς λόγο, μια ομάδα ΜΑΤ από την Καισαριανή.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στο σήμα που πήραν από το Κέντρο το βράδυ της δολοφονίας, το οποίο όπως είπε έλεγε ότι «50 άτομα κατευθύνονται προς την καφετέρια Κοράλι».

«Μόλις φτάσαμε στην Παύλου Μελά είδα 20-30 άτομα φορούσαν μαύρα ρούχα και ο ένας κρατούσε κάτι στο χέρι του, μπορούσε να ήταν ρόπαλο. Υπήρχε γενικά σύγχυση. Δεν μου φάνηκε, αφού τους είδα, ότι ήταν φίλαθλοι του Ολυμπιακού που εκείνο το βράδυ έπαιζε». Υπήρχε οχλαγωγία, περιέγραψε ο αστυνομικός και συνέχισε:

«Άκουσα από τον ασύρματο ότι κάποια άτομα της Χρυσής Αυγής είχαν μια παρεξήγηση με άτομα του γνωστού χώρου, δηλαδή του αναρχικού, η οποία όμως είχε λήξει».

Στις επίμονες ερωτήσεις της προέδρου για τον τρόπο που έδρασαν οι αστυνομικοί όταν είδαν τα συγκεκριμένα άτομα ο μάρτυρας απάντησε:

«Αν ήθελαν να μας κάνουν ένα ντου, θα μας είχαν διαλύσει. Ήμασταν οκτώ άτομα, ο ένας μόνο είχε βαρύ οπλισμό...

Μας είπαν από το Κέντρο “μείνετε σε απόσταση και δίνετε εικόνα”. Τους ζητήσαμε να διαλυθούν και αυτοί ξεκίνησαν να τρέχουν, βρίζοντας, εκεί που δεν το περιμέναμε.

Εμείς δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε σε ποιον απευθύνονταν “ελάτε εδώ βρε μ...” έλεγαν. Ουσιαστικά μας προσπέρασαν και εγώ με μια συνάδελφο τους ακολουθήσαμε».

Όταν οι αστυνομικοί έφτασαν στην οδό Τσαλδάρη, είπε ο μάρτυρας, είδαν πολύ κόσμο. «Ήταν σαν πανηγύρι. Τα έχασα αυτοί κοίταγαν απέναντι και έβριζαν. Εμείς ζητήσαμε και πάλι να διαλυθούν. χωρίς αποτέλεσμα».

  • Πρόεδρος: Αυτοί όλοι είχαν κάποια σχέση με την Παύλου Μελά .
  • Μάρτυρας: Δεν μου έδωσαν αυτή την εντύπωση. Είδα έναν άνθρωπο, τον Παύλο Φύσσα, μπροστά του ο Ρουπακιάς και πίσω του τρία - τέσσερα άτομα. Ο Ρουπακιάς με τον Φύσσα έπαιζαν ξύλο. Ήταν ένα κουβάρι και οι άλλοι έβριζαν τον Φύσσα».
  • Πρόεδρος: Δεν προσπάθησαν να τους ξεχωρίσουν;
  • Μάρτυρας: Δεν κατάλαβα κάτι τέτοιο προσπαθούσαν να χτυπήσουν και εκείνοι τον Φύσσα, αλλά ο Ρουπακιάς με το Φύσσα ήταν σώμα με σώμα.
  • Πρόεδρος: Τι κάνατε;
  • Μάρτυρας: Πήγαμε στο σημείο μαζί με τη συνάδελφο.
  • Πρόεδρος: Οι άλλοι συνάδελφοι σας τι έκαναν;
  • Μάρτυρας: Δεν ξέρω, δεν έβλεπα πίσω μου .
  • Πρόεδρος: Ενημερώσατε το Κέντρο ότι τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά;
  • Μάρτυρας: Έπρεπε να επέμβω στο περιστατικό που ήταν μπροστά μου, δεν έδωσα σήμα, αλλά έδωσε ο συνάδελφος. Εγώ είχα ανεβάσει παλμούς...

Ο αστυνομικός είπε πως επιχείρησε να συλλάβει έναν άνδρα που βρισκόταν πίσω από τον Ρουπακιά «και την ώρα που προσπαθώ να του βάλω χειροπέδες¨, με έσπρωξε ένας άλλος και μου είπε “Άσε τον ρε”.

«Πήγαμε με τη συνάδελφο  προς τον Ρουπακιά και το Φύσσα... πιάσαμε το Φύσσα, γιατί ήταν πιο ψηλό παιδί. Ήταν στην τσίτα και μας είπε: “ρε παιδιά όχι εμένα, αυτός ο π... ο καρ.... με μαχαίρωσε”. “Πού σε μαχαίρωσε;”, τον ρωτήσαμε και το παιδί σήκωσε την μπλούζα του και μας έδειξε.

  • Πρόεδρος: Δεν είχατε τη δυνατότητα να τους τραβήξετε τον έναν από τον άλλον;
  • Μάρτυρας: Εγώ έπιασα αυτόν που βρήκαν μπροστά μου.

Αναφερόμενος στον Γιώργο Ρουπακιά ο μάρτυρας είπε πως «γύρισε την πλάτη του και με γρήγορο βήμα πήγε προς το αμάξι».

«Εγώ ζήτησα από τους άλλους να τον πιάσουν. Έτσι έγινε. Και στην ρόδα του αυτοκινήτου βρέθηκε το μαχαίρι . Ο Φύσσας έμεινε όρθιος για ένα λεπτό και έλεγε “Όχι ρε π... με μαχαίρωσε”. Ο Φύσσας ξάπλωσε, ήρθε και η κοπέλα του και ξάπλωσε στην αγκαλιά της. Καλέσαμε ασθενοφόρο. Μόλις συνελήφθη ο Ρουπακιάς, η ομάδα των ατόμων που ήταν εκεί αμέσως διαλύθηκε».

  • Πρόεδρος: Προσπάθησε κανείς να τους πιάσει;
  • Μάρτυρας: Εκείνη την ώρα δεν γινόταν. Όταν ήρθε το ασθενοφόρο αρχίσαμε τις αναζητήσεις, αλλά δεν βρήκαμε κάτι και αποχωρήσαμε.

 

Στον μάρτυρα επιδείχθηκε και η φωτογραφία του μαχαιριού της δολοφονίας και εκείνος σχολίασε: «Δεν ήταν μαχαίρι κουζίνας, ήταν μαχαίρι με καλή λεπίδα».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 18 Νοεμβρίου.