X

Οι ποινές για το ζεύγος Παπαντωνίου

Ποιες είναι οι ποινές για το ζεύγος. Το συνοπτικό σκεπτικό της καταδίκης τους.

Ant1news

Της Λίας Κοντοπούλου

Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών μετατρέψιμη σε 10 ευρώ ημερησίως και χρηματικό πρόστιμο 10 χιλιάδων ευρώ επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων στον πρώην Υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου και στη σύζυγό του, Σταυρούλα Κουράκου, για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες του οικονομικού έτους 2009.

Παράλληλα επεδίκασε αποζημίωση ύψους 20 χιλιάδων από τον κάθε έναν κατηγορούμενο για την ηθική βλάβη που υπέστη το Δημόσιο, το οποίο παρέστη ως πολιτική αγωγή.

Το δικαστήριο απέρριψε τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του ζεύγους Παπαντωνίου και κήρυξε ενόχους τους κατηγορούμενους για το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες σε βαθμό πλημμελήματος με το σκεπτικό ότι "με πρόθεση" απέκρυψαν από την δήλωση πόθεν έσχες την κατάθεση της Σταυρούλας Κουράκου ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία, η οποία αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ.

Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου ανακοίνωσε συνοπτικά το σκεπτικό της καταδίκης του ζεύγους Παπαντωνίου, αναλύοντας όλη την πορεία της κατάθεσης από το 2000 που ανοίχτηκε ο τραπεζικός λογαριασμός στην Ελβετική τράπεζα μέχρι και το 2010 που τα χρήματα αυτά επαναπατρίστηκαν σε λογαριασμό των παιδιών της Σταυρούλας Κουράκου από τον πρώτο της γάμο. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου κατέληξε πως υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης του επίμαχου ποσού και πως ο Γιάννος Παπαντωνίου γνώριζε εξαρχής την κατάθεση της συζύγου του στην Ελβετία λόγω και του ρόλου που έπαιξε στην εξαγωγή του ποσού ο κουμπάρος του, Γιώργος Κανδαλεπας.

"Υπήρξε μακρά και συντονισμένη προσπάθεια απόκρυψης του ποσού" τόνισε ο πρόεδρος.

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη που ζήτησαν οι συνήγοροι του ζεύγους, ενώ απέρριψε το αίτημα αναστολής της ποινής.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του αντιμετωπίζουν την ίδια κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος για το έτος 2008 και σε βαθμό κακουργήματος για το έτος 2010. Πρωτόδικα το Δικαστήριο είχε επιβάλει την ίδια ποινή φυλάκισης αλλά μεγαλύτερο χρηματικό πρόστιμο ύψους 100 χιλιάδων ευρώ και χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ύψους 50 χιλιάδων ευρώ.