X

Μετ’ εμποδίων αρχίζει η δίκη για τα “μαύρα ταμεία” της Siemens

Η υπόθεση φθάνει το πρωί της Παρασκευής στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Μεταξύ των προσώπων που κατηγορούνται είναι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος.

Ant1news

Της Λίας Κοντοπούλου

Μετά από εννέα χρόνια έρευνας της Δικαιοσύνης για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, που θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης με πρωταγωνιστές στελέχη του ΟΤΕ και του γερμανικού κολοσσού τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία, η υπόθεση φθάνει το πρωί της Παρασκευής στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Ωστόσο, η έδρα και οι υπόλοιποι παράγοντες της δίκης αναμένεται με την έναρξη της διαδικασίας να έρθουν αντιμέτωποι με διαδικαστικά και νομικά κωλύματα με κίνδυνο η δίκη να αναβληθεί ή να οδηγηθεί σε πολυήμερη διακοπή.

Το πρώτο που θα απασχολήσει με το «καλημέρα» τους παράγοντες της δίκης είναι το μέγεθος της αίθουσας του Εφετείου, που είναι πρακτικά αδύνατο να χωρέσει τους 64 κατηγορουμένους και τους δεκάδες δικηγόρους και μάρτυρες. Αναμένεται να επικρατήσει το αδιαχώρητο και το πιθανότερο είναι η δίκη να οδηγηθεί σε διακοπή, ώστε οι επόμενες συνεδριάσεις να γίνονται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου.

Ένα ακόμα κρίσιμο ζήτημα που θα τεθεί εξ αρχής από τους συνηγόρους υπεράσπισης των γερμανών κατηγορουμένων είναι το γεγονός ότι βασικά έγγραφα της δικογραφίας, όπως πχ τα κατηγορητήρια δεν έχουν μεταφραστεί επίσημα στα γερμανικά, λόγω… κόστους,  το οποίο θα επιβάρυνε το Υπ.Δικαιοσύνης. Έτσι αναμένεται να προβληθούν ενστάσεις περί ακυρότητας, για τις οποίες θα πρέπει να αποφανθεί το δικαστήριο πριν μπει στην ουσία της υπόθεσης.

Η δίκη αφορά στη σύμβαση 8002 ψηφιοποίησης των κέντρων του ΟΤΕ με τη Siemens το 1997 και έχουν παραπεμφθεί:

* 19 κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

* 14 κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ για παθητική δωροδοκία, επίσης με το νόμο 1608/50 και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

* 8 κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρίας συμβούλων για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία

* 14 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα

* 8 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και τέλος

*  μια κατηγορούμενη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Μεταξύ των προσώπων που κατηγορούνται είναι ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Ελλάδας Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος δεν προτίθεται να επιστρέψει από τη Γερμανία και θα εκπροσωπηθεί από το δικηγόρο του. Άφαντος παραμένει ο Χρήστος Καραβέλας, πρώην διευθυντικό στέλεχος της Siemens, ο οποίος αναζητείται από τις αρχές.  Μεταξύ άλλων κατηγορούμενος στη δίκη είναι και ο άλλοτε «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρος Τσουκάτος.