X

Ποινικές διώξεις σε εννέα για τα “Apache”

Κακουργηματικές διώξεις για τα αντισταθμιστικά των Apache. Στη Βουλή η δικογραφία για τυχόν ποινικές ευθύνες του Γ.Παπαντωνίου.

Ant1news

Της Λίας Κοντοπούλου

Αντιμέτωποι με την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, βρίσκονται ο πρώην Γενικός Γραμματέας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων Σπ.Τραυλός και ακόμα επτά υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Άμυνας.

Διώκονται για υπόθεση που αφορά στη σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων 22/2003 που απορρέουν από την κύρια σύμβαση προμήθειας δώδεκα επιθετικών ελικοπτέρων τύπου AH-64D Apache από την εταιρεία Boeing έναντι συμβατικού τιμήματος 594 εκατομμυρίων δολαρίων.

Για την ίδια υπόθεση κατηγορείται και ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας κατά συρροή στην ανωτέρω αξιόποινη πράξη.

Η υπόθεση είχε μπει στο μικροσκόπιο των Εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς, έπειτα από παραγγελία της Εισαγγελέως Ελ. Ράικου και μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος αντίγραφα της δικογραφίας θα διαβιβαστούν στη Βουλή μέσω της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιάννου Παπαντωνίου, Υπουργού Εθνικής Άμυνας κατά το χρόνο υπογραφής της Σύμβασης 22/2003.

Παράλληλα, συνεχίζεται από τους Εισαγγελείς η διερεύνηση της σύμβασης για την προμήθεια των δώδεκα ελικοπτέρων.

Κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης από τους Επίκουρους Εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς Αντ. Ελευθεριάνο και Π. Παπανδρέου πραγματοποιήθηκε ανάλυση των προγραμμάτων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, από ειδικό επιστημονικό προσωπικό και προέκυψε ότι η επίμαχη σύμβαση 22/2003 υπογράφηκε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και των Κατευθυντήριων Οδηγιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημία στην περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου.

Ειδικότερα, στην εν λόγω σύμβαση προβλεπόταν υποκατασκευαστικό έργο ονομαστικής αξίας χαμηλότερης κατά 14 εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με εκείνο που απαιτούσε ο νόμος, ενώ η αναπροσαρμογή λόγω της παρόδου χρόνου της ονομαστικής αξίας των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων πραγματοποιήθηκε κατά τρόπο τέτοιο, ώστε να είναι χαμηλότερη κατά 2,5 εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με εκείνη που θα προέκυπτε εάν εφαρμόζονταν οι κείμενες διατάξεις. Παράλληλα, τα προγράμματα Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων με αντικείμενο την ανάπτυξη προγράμματος ψηφιοποίησης πυροβολικού μάχης και τον εκσυγχρονισμό-αναβάθμιση του συστήματος “ΔΑΙΔΑΛΟΣ” εκτελέσθηκαν κατά τρόπο ώστε η αξία των υλικών και υπηρεσιών που προσφέρθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο ήταν χαμηλότερη κατά περίπου 9 εκατομμύρια δολάρια, αυτή τη φορά με αντίστοιχη ωφέλεια της εταιρίας SONAK, ιδιοκτησίας του Θωμά Λιακουνάκου, η οποία απαλλάχθηκε από την υποχρέωση προσφοράς ισάξιων υλικών και υπηρεσιών προς το Ελληνικό Δημόσιο.