X

Κουτζαμάνη: Κανείς δεν μπορεί να στερήσει την ανεξαρτησία του δικαστικού λειτουργού

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, από την ετήσια συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Ant1news

Tης Λίας Κοντοπούλου

Αιχμές για προσπάθειες επηρεασμού των δικαστικών λειτουργών από εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας άφησε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

«Ουδείς, όσο ισχυρός κι αν είναι, μπορεί να στερήσει τον δικαστικό λειτουργό από την ανεξαρτησία του, εφόσον ο ίδιος δεν το θελήσει», τόνισε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, μιλώντας στην ετήσια συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς να συνεχίσουν να τηρούν απαρέγκλιτα το Σύνταγμα και τους νόμους, διαφυλάσσοντας την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης από κάθε παρέμβαση.

Η Ε.Κουτζαμάνη κάλεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης να αντιμετωπίσει με μεγάλη περίσκεψη την τροποποίηση των πειθαρχικών διατάξεων που αφορούν τους εισαγγελείς, με τις οποίες δίνονται πειθαρχικές εξουσίες στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου (που περιλαμβάνονται σε τροπολογία στο σχέδιο νόμου για το σύμφωνο συμβίωσης), αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των συναδέλφων της.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Τζαβέλλας αναφέρθηκε εκτενώς στις χρόνιες αιτίες της βραδύτητας απονομής δικαιοσύνης. Ωστόσο δεν έλειψαν οι ευθείες βολές στο πρόσωπο του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αναφορικά με τη δήλωσή του περί δικαστικών πραξικοπημάτων.

«Η δήλωση αυτή», ανέφερε ο κ. Τζαβέλλας,  «είναι ασαφής και αόριστη, επιτυγχάνει μόνο τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και ανησυχίας στο κοινωνικό σύνολο σχετικά με τη νομιμότητα της δράσης των οργάνων της δικαστικής εξουσίας».

Επίσης εξέφρασε την αντίθεσή του στη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των δικαστών σε ό,τι αφορά σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως στοιχεία ταυτότητας συγγενικών προσώπων, διευθύνσεις κατοικίας, αριθμοί τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ, τονίζοντας τους κινδύνους για πράξεις αντεκδίκησης από κάποιους που θεωρούν ότι θίγονται από δικαστικές ενέργειες.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνες Νίκος Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων της Δικαιοσύνης και των Εισαγγελιών κάνοντας ειδική αναφορά στην έλλειψη υποδομών και ότι το υπουργείο «δεν επεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης, ούτε επιτρέπει παρεμβάσεις από οποιονδήποτε».

Απαντώντας στα όσα είπε ο Κ.Τζαβέλλας για τον Δ.Παπαγγελόπουλο, ανέφερε ότι «ο κ. Παπαγγελόπουλος  έχει εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

Ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου αναφέρθηκε στις παραλείψεις ικανών δικαστικών λειτουργών κατά τις πρόσφατες προαγωγές για την ηγεσία της Δικαιοσύνης επισημαίνοντας ότι παραλείφθηκαν συνολικά 47 ανώτατοι δικαστικοί και κάλεσε την κυβέρνηση να μην αλλάξει το σύστημα αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων, ενώ κάλεσε τον κ. Παπαγγελόπουλο να κατονομάσει τους «πραξικοπηματίες».